1. Home
  2. Ny kund hos Loopia? Se hit!

Ny kund hos Loopia? Se hit!

Hej och varmt välkommen till Loopia webbhotell. Vi hoppas du redan gjort dig hemmastadd och är lika glad över oss som vi är över dig!

Vi har pysslat med det här med webbhotell väldigt länge, nästan längst i Sverige faktiskt, så vi är experter på fältet vid det här laget och vill gärna hjälpa till genom att sprida kunskap eftersom vi förstår att det kan vara väldigt mycket saker att ta in och lära sig om man är ny.

Därför har vi skapat den här samlingsguiden som tar dig igenom några av våra fina guider samt lite förklaringar som förhoppningsvis ska underlätta din resa till att bli webb-expert!

Om din fråga inte finns representerad här nedan, så finns den säkert besvarad ändå. Sök gärna i vår utförliga kunskapsdatabas på https://loopia.se/support för att hitta svar på nästan allt.

Innehållsförteckning

1. När aktiveras mitt konto?
  2. Hur ser jag mitt kundnummer/mina inloggningsuppgifter?
  3. Varför står min domän som ”Parkerad”?
  4. Varför visas en ”Parkerad hos Loopia”-sida på min hemsida?
  5. Varför är min hemsida bara vit?
  6. Hur ser jag mina fakturor?
  7. Vad är SSL och hur får jag det på min hemsida?
  8. Hur lägger jag till mitt e-postkonto på min dator?
  9. Hur lägger jag till mitt e-postkonto på min telefon?
  10. Hur byter jag lösenord på mitt e-postkonto?
  11. Min domän har slutat fungera, varför?
  12. Varför ser jag inte min domän i mitt konto?
  13. Vad betyder alla dessa förkortningar och ”data-ord”?

Då kör vi igång!

När aktiveras mitt konto?

Ditt konto aktiveras så snart som vi mottagit betalningen för din beställning. Kom ihåg att bankgirobetalningar generellt sett tar upp till ett par bankdagar att nå sin mottagare, medan kortbetalningar inkommer omedelbart och ditt konto aktiveras kort därefter.

Hur ser jag mitt kundnummer/mina inloggningsuppgifter?

Dina inloggningsuppgifter (inkl. ditt kundnummer) skickas till den e-postadress du angav vid beställningen direkt när ditt konto aktiverats och är redo att loggas in i.

Du kan alltid hitta ditt kundnummer högst upp i högra hörnet när du är inloggad i din Loopia Kundzon, eller genom att skicka efter dina inloggningsuppgifter på nytt till antingen din e-postadress eller ditt mobilnummer.

Varför står min domän som ”Parkerad”?

Parkerad-statusen innebär egentligen bara att domänen inte har en aktiv hemsida hos oss på Loopia för tillfället. Domänen är fortfarande aktiv när den står som parkerad, och du kan ha tjänster kopplade till den som t.ex. e-postadresser och t.o.m pekat domänen mot en extern tjänst, men så länge domänen inte är kopplad till en hemsida i ditt konto så står den som ”Parkerad”

Varför visas en ”Parkerad hos Loopia”-sida på min hemsida?

När man installerar en ny tjänst på sin domän (egentligen oavsett vad det är för tjänst) så är det viss fördröjning innan denna tjänst går att använda och syns över Internet, och till dess att dessa nya inställningar ”propagerat” över Internet, så visas det tidigare innehållet. Eftersom vi automatiskt lägger upp en ”Parkerad hos Loopia”-sida på domäner som är parkerade hos oss, kan denna sida därför synas en stund efter det att du installerat en hemsida på din domän.

Det är inte något som går att skynda på, utan man får vänta på att domänens nya inställningar sprids och blir synliga över Internet (specifikt hos alla internetleverantörer som du ansluter till Internet genom).

Normalt sett är denna fördröjning 1-3 timmar ungefär, men ibland går det snabbare och ibland långsammare. Det beror helt enkelt på hur frekvent din internetleverantör uppdaterar dessa typer av saker hos sig och ser att din domän fått en ny konfiguration som ska visas istället för den tidigare.

Varför är min hemsida bara vit?

Ett relativt vanligt förekommande problem är att (särskilt WordPressidor) bara visar en vit sida när de stött på ett problem. Detta kan bero på en mångfald orsaker och har inget enkelt och enfaldigt rätt svar, utan kräver oftast lite felsökning varför det har uppstått.

Vi har skapat denna guide för hur du enkelt felsöker ett sådant problem och i de allra flesta fall lika enkelt åtgärdar det på några minuter.

Hur ser jag mina fakturor?

Du kan enkelt se alla dina aktuella, betalda och borttagna fakturor genom att logga in i din Loopia Kundzon och skrolla längst ner på sidan, där du ser rubriken ”Fakturor”.

Om du klickar på en faktura så kommer du sedan kunna se detaljer om vad fakturan avser, beloppet som ska betalas, betalalternativ samt också ladda ner hela fakturan som PDF. Om du visar en betald faktura finns här också ett alternativ för att ladda ner ett kvitto om du gjort betalningen med kort.

Vad är SSL och hur får jag det på min hemsida?

SSL är lite svårt att sammanfatta på ett enkelt sätt, då det är en ganska avancerad teknik trots sin utbredning på webben.

Man kan säga att SSL är ett tillägg på din hemsida som gör att all trafik som sker mellan besökaren och webbservern är krypterad, och därmed säkrare än utan SSL. Det enklaste sättet att se om en hemsida har ett SSL certifikat är om webbläsaren visar ett litet hänglås bredvid URLen i adressfältet, samt att hemsidans URL börjar med ”https://” istället för ”http://”, där det lilla ”S’et” gör hela skillnaden.

Vi erbjuder kostnadsfria SSL certifikat via Lets Encrypt i samtliga våra webbhotellspaket och din domän får ett sådant certifikat helt automatiskt när du installerar en hemsida på din domän.

Om du känner att du har ”spenderarbyxorna” på dig och vill ha lite extra säkerhet kan du också köpa ett s.k. Premiumcertifikat för din hemsida. Dessa registreras istället via RapidSSL och kostar en summa per år. Skillnaden mot Lets Encrypt certifikatet är att dessa inkluderar en garanti, vilket innebär att om något skulle orsaka certifikatet att bli komprimissat (d.v.s. att någon/något knäcker krypteringen), är du berättigad ett skadestånd på $10,000 från RapidSSL.

Så! Nu är SSL-certifikatet inskaffat och aktivt på din domän/hemsida, hur gör man nu för att hemsidan faktiskt ska visas som säker?

Att faktiskt anpassa sin hemsida att fungera på https:// behöver sällan vara ett så stort åtagande som många kanske befarar, men den här FAQn hade också gått från ”Lång” till ”Jösses tar den aldrig slut?” om alla steg skulle skrivas in här.

Istället länkar vi till några av våra supertydliga guider för hur exakt en går till väga för att anpassa sin hemsida att fungera på https:// och därmed krypterat och säkert:

Samtliga guider relaterat till SSL + WordPress
Guide för att flytta all trafik till SSL på en WordPressida
Guide för att flytta all trafik till SSL på en Joomlasida
Guide för att flytta all trafik till SSL på en Windowssida
Guide för att felsöka om alla sidor inte får ett hänglås

Hur lägger jag till mitt e-postkonto på min dator?

Detta är troligtvis den vanligast förekommande frågan till vår supportavdelning, med god anledning. Det är inte helt uppenbart hur det ska gå till och det finns massvis av e-postklienter som alla ser lite annorlunda ut allihopa.

Det kan sammanfattas som att dessa inställningar behöver anges;

Kontotyp: IMAP
Inkommande värdnamn: mailcluster.loopia.se
Utgående värdnamn: mailcluster.loopia.se
Användarnamn: hela-din@epostadress.se
Lösenord: Det lösenord du valde när du skapade e-postkontot

Oftast behövs inte mer än så om man använder en relativt modern e-postklient. Vissa e-postklienter kräver dock att man anger vilken port och säkerhetstyp som ska användas också, dessa inställningar ligger oftast lite härligt gömda längst in, dolt av ett hörn, bakom den där grejen man aldrig använder, i e-postklientens inställningar.

Men sammanfattat är det följande inställningar som ska användas;

Inkommande port: 993
Inkommande säkerhetstyp: SSL
Utgående port: 587
Utgående säkerhetstyp: STARTTLS

Även här har vi massvis med guider för specifika e-postklienter, med bilder som lite enklare förklarar hur och var alla uppgifter ska läggas till inkl. de klurigare port/säkerhetstyp insställningarna, kolla gärna in dem om du tycker att ovanstående är otydligt:

Samtliga guider gällande e-post hos oss
Lägga till ett e-postkonto i Microsoft Outlook
Lägga till ett e-postkonto i Mozilla Thunderbird
Lägga till ett e-postkonto i Apple Mail

Hur lägger jag till mitt e-postkonto på min telefon?

Detta är troligtvis den vanligast förekommande frågan till vår supportavdelning, med god anledning. Det är inte helt uppenbart hur det ska gå till och det finns massvis av e-postklienter som alla ser lite annorlunda ut allihopa.

Det kan sammanfattas som att dessa inställningar behöver anges;

Kontotyp: IMAP
Inkommande värdnamn: mailcluster.loopia.se
Utgående värdnamn: mailcluster.loopia.se
Användarnamn: hela-din@epostadress.se
Lösenord: Det lösenord du valde när du skapade e-postkontot

Oftast behövs inte mer än så om man använder en relativt modern e-postklient. Vissa e-postklienter kräver dock att man anger vilken port och säkerhetstyp som ska användas också, dessa inställningar ligger oftast lite härligt gömda längst in, dolt av ett hörn, bakom den där grejen man aldrig använder, i e-postklientens inställningar.

Men sammanfattat är det följande inställningar som ska användas;

Inkommande port: 993
Inkommande säkerhetstyp: SSL
Utgående port: 587
Utgående säkerhetstyp: STARTTLS

Även här har vi massvis med guider för specifika e-postklienter, med bilder som lite enklare förklarar hur och var alla uppgifter ska läggas till inkl. de klurigare port/säkerhetstyp insställningarna, kolla gärna in dem om du tycker att ovanstående är otydligt:

Lägga till ett e-postkonto på en iPhone
Lägga till ett e-postkonto på en Android
Lägga till ett e-postkonto i Outlook för mobil

Hur byter jag lösenord på mitt e-postkonto?

Om du vet vad ditt nuvarande lösenord är så är det absolut enklaste sättet att logga in med din e-postadress och nuvarande lösenord på vår mailadminsida och justera lösenordet för ditt e-postkonto där genom att klicka på ”Redigera” -> Ange ett nytt lösenord -> Spara.

Om du inte vet vad ditt nuvarande lösenord är så behöver du istället logga in i din Loopia Kundzon och där klicka på e-postadressen du vill sätta ett nytt lösenord för, klicka på ”Redigera” -> Ange ett nytt lösenord -> Spara.

Min domän har slutat fungera, varför?

Här finns det många möjliga anledningar och du kan oftast få alla ledtrådar och förklaringar som behövs genom att helt enkelt logga in i din Loopia Kundzon.

De vanligaste anledningarna till varför en domän slutat fungera som vi ser på supportavdelningen är troligtvis en av följande:

1. Domännamnet har löpt ut på grund av en obetald faktura. Som tur är superenkelt fixat genom att återaktivera domännamnet direkt i din kundzon (Klicka på domänen -> Återställ domän). När du bekräftat återställningen så kommer domänen och alla tjänster kopplade till domänen att fungera som vanligt igen inom 1-3 timmar normalt sett.
  2. Domännamnets konfiguration har förändrats. Det är lätt hänt att justera konfigurationen av misstag vare sig en är ny eller rutinerad. Det är dock väldigt enkelt att både se och återställa genom din Loopia Kundzon. Om du klickar på domännamnet finns det verktyg för att både återställa hemsidor och DNS konfiguration för domänen.

Varför ser jag inte min domän på mitt konto?

Den vanligaste anledningen till att en domän inte visas i ditt konto är att du gjort en nybeställning direkt på vår hemsida https://loopia.se, istället för att beställa den inifrån ditt befintliga konto. Då skapas ett nytt konto för din beställning där tjänsterna ligger, istället för att de helt enkelt läggs till i ditt befintliga konto.

Om du inte har för avsikt att skapa flera konton med olika ägaruppgifter, beställ alltid tjänsterna du önskar från din Loopia Kundzon, så hamnar de alltid rätt från början.

Om du av misstag skapat flera konton kan du dock enkelt slå ihop dessa till ett genom att (i Loopia Kundzon för det konto du vill ska kvarstå) gå till ”Kontoinställningar” -> ”Slå ihop konton” och där ange kontouppgifterna för kontot du vill ska absorberas.

Notera att ägaruppgifterna på själva kontona samt alla domäner måste överensstämma för att två konton ska kunna slås ihop till ett.

Vad betyder alla dessa förkortningar och ”data-ord”

DNS
DNS, eller ”Domain name system” kan jämföras med en telefonbok för Internet. Det är på grund av DNS som du kommer till rätt hemsida när du slår in ett domännamn i din webbläsare eller att ditt e-postmeddelande kommer fram till rätt mottagares inkorg när du skickar ett meddelande. DNS ansvarar alltså för att berätta för din webbläsare eller e-postserver vart de ska skicka en hälsning för att hitta rätt.

Här kan du läsa mer om hur du använder Loopias DNS-editor för att justera din domäns DNS inställningar.

Domän
Utan domännamn så skulle man istället behöva hålla reda på alla hemsidors IP adresser i huvudet, så istället för att skriva ”google.com” i din webbläsare hade du behövt skriva ”http://216.58.211.142:80” i webbläsaren för att komma till Google. Domännamn gör det också väldigt enkelt att hålla reda på sina olika tjänster, genom att skapa subdomäner, som kan döpas efter vad de är för något; exempelvis ”butik.mindomän.se” och ”intranät.mindomän.se”.

Namnserver
Namnservrar är ryggraden i DNS nätverket och i dessa servrar bestämmer du vilken konfiguration som ska vara aktiv på Internet för din domän och visas när någon eller något gör ett uppslag på ditt domännamn.

Du kan byta namnservrar för ditt domännamn, och därmed alltså byta vilken leverantör som ska vara ansvarig för att ”hålla” i din domäns DNS konfiguration. Det innebär att man kan ställa in så att ”mindomän.se” använder Googles namnservrar exempelvis, men det innebär också att all DNS konfiguration för ”mindomän.se” måste göras via Google. Om DNS konfiguration läggs in i några andra namnservrar än de som domänen är ställd på att ’peka mot’ så kommer den konfigurationen ej att vara offentlig när någon/något gör ett uppslag mot ”mindomän.se”.

Här kan du läsa mer om namnservrar och hur du ställer in dessa för din domän.

IMAP
Det internetprotokoll som nu är det vanligast använda för inkommande e-post. IMAP fungerar så att alla meddelanden lagras på en central server, som du sedan ansluter till från din telefon eller dator för att se vilka meddelanden som finns lagrade där.

Det spelar alltså ingen roll om kontot försvinner från din dator eller telefon, meddelandena finns kvar på servern ändå och det innebär också att oavsett om du har ditt e-postkonto inlagt på 2 eller 10 enheter, så kommer de alltid visa samma sak.

SMTP
Internetprotokollet för utgående e-post. Detta används oavsett om man använder IMAP eller POP3 för att hämta/läsa sin e-post och SMTP är alltid det som man skickar sina meddelanden med och har funnits sedan e-postens födelse.

Auktoriseringskod/EPP-kod
Denna kod beståendes av 6-20 tecken är en flyttkod för din domän och används för att flytta domäner mellan olika registrarer. Varje domän har en unik auktoriseringskod som kan anges hos en ny levernatör för att flytta domänen dit.

Vid en flytt av ett domännamn så flyttas enbart förnyelseansvaret av domännamnet. Man byter alltså vilken leverantör som ska ansvara för faktureringen och förnyelsen av domännamnet. All konfiguration och tjänster kopplade till domänen är opåverkade av att ett domännamn flyttas till en ny registrar.

Här kan du läsa mer detaljerat om auktoriseringskoder och hur du genererar en egen.

Registrar
Registraren är den leverantör som ansvarar för att fakturera och förnya ditt domännamn. Som registrar har man också skyldigheter att uppräthålla gentemot dig som domäninnehavare och mot diverse domänregistryn, som t.ex. IIS (Internetstiftelsen i Sverige) för .SE och .NU, ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) för generella toppdomäner som .COM, .NET, .ORG, .INFO m.fl.

FTP
FTP står för ”File Transfer Protocol” och är exakt det; ett internetprotokoll som används för att föra över filer mellan t.ex. din dator och en webbserver eller central lagringsserver.

För att ladda upp en hemsida till oss på Loopia så ansluter du med FTP till ditt FTP utrymme hos oss och överför sedan filerna enligt den struktur som du vill att din hemsida ska ha.

Här kan du läsa med detaljerat om FTP och hur skapar ett eget FTP konto.

HTTPS
Du har säkert sett det själv i din webbläsare, att det kan stå både ”http://hemsida.se” och ”https://hemsida.se” i adressfältet. Skillnaden mellan dessa är större än det lilla ”S’et” förmedlar.

Hypertext Transfer Protocol (http) är protokollet som webben är byggt på till stor del och det som möjliggör visning av hemsidor i din webbläsare, medan Hypertext Transfer Protocol Secure (https) är en vidareutveckling av detta där all kommunikation som skickas mellan besökaren och webbservern är krypterad med TLS med hjälp av ett SSL certifikat som installerats på webbsidans webbserver.

SSL
Tidigare endast något som de största hemsidorna hade men som på senare år blivit mer eller mindre ett krav för att vara synlig på t.ex. Googles sökresultat. Vad SSL innebär är att all trafik och kommunikation mellan besökaren av hemsidan och servern där hemsidan finns, är krypterad och därför inte kan ”avlyssnas” av någon obehörig.

Det är särskilt viktigt att ha ett SSL certifikat för sin hemsida om man bedriver en webbutik där t.ex. kortuppgifter eller andra känsliga personuppgifter hanteras.

VPS
VPS står för ”Virtual Private Server” och är alltså en Virtuell server avsedd för just dig. Det innebär att en fysisk server har flera virtuella servrar installerad på sig där du har åtkomst till en av dessa.

I praktiken är det dock precis som att du har en egen server med (nästan) exakt samma möjligheter och rättigheter som du hade haft med en helt egen dedikerad server.