1. Home
  2. Återförsäljare
  3. Flytta en kund till Loopia

Flytta en kund till Loopia

Denna guide är avsedd till Loopias återförsäljare.

Att flytta hemsida, e-post och domännamn kan låta krångligt, men följer du nedanstående guide så är det faktiskt riktigt enkelt. Skulle du köra fast på någon av punkterna är du självklart välkommen att kontakta vår support. Vi har öppet alla dagar året runt (japp, även julafton). Välkommen till ett riktigt webbhotell.

Skapa kundkonto:

Om kunden inte redan har ett konto så kan du skapa ett konto genom att följa denna guide.

Om kunden redan har ett Loopia konto så kan du koppla ihop deras befintliga konto med dig som återförsäljare genom denna guide.

Flytta domän:

För att flytta en domän från en annan registrar till Loopia så behöver du en Auth / EPP / flytt-kod. Denna hämtas ifrån domänens nuvarande registrar. Du kan kontrollera en domänregistrar via vår whois hemsida: https://whois.loopia.se/

Snabbguide:

1. Lägg till ett eller flera domännamn via ”Köpa eller lägga till domännamn” knappen högst upp i kundzon.
  2. När du lagt till önskade domännamn enligt steg 1. Gå till startsidan av Kundzon.
  3. Klicka på önskat domännamn.
  4. Klicka på Flytta domänen till Loopia
  5. Fyll i EPP / Flytt – kod.
  6. Betala eventuell kostnad för flytt genom Loopia Prepaid och sedan ”Genomför transfer”

Domänen flyttas till Loopia med befintlig namnservers. Namnservers ändras alltså inte under flytten och befintliga DNS kopplingar fortsätter som vanligt både under och efter transfer av domännamnet är klart.

Detaljerad guide hittar du här.

Flytt av DNS / Namnservers:

Om du önskar att hantera domänens inställningar genom Loopia så behöver du byta till Loopias namnservrar. Viktigt att tänka på vid ett namnserver byte är att kopiera över domänens nuvarande DNS-inställningar till Loopia så att inga kopplingar tappas.

Du hittar domänens DNS – editor genom att klicka på önskat domännamn i Kundzon, gå sedan längst ned på sidan och klicka på ”DNS – editor”. Här lägger du in önskade DNS – records för domännamnet.

TIPS! Om du är osäker på hur du ska lägga in DNS-inställningar så kan du skicka önskade inställningar och få hjälp utav oss via support@loopia.se. Kom ihåg kundnummer för kontot och vilken domän som du önskar få hjälp med.

Om du önskar att dina tidigare tjänster fortsätter fungera under tiden du utför flytten så rekommenderar vi att du ej byter namnservers förrän du slutfört flytt utav allt material. När du genomför namnserverbytet så kommer dina tjänster hos Loopia ta över och börja fungera inom 24-48 timmar.

TIPS! Du hittar domänens nuvarande DNS inställningar hos domänens nuvarande namnserver leverantör. Du kan se en domäns namnservers genom vår whois sida: https://whois.loopia.se/

Du kan kontakta din namnserverleverantörs support och begär ut Zon-fil för ditt domännamn. I zon-filen finns kopia av samtliga av domänens nuvarande DNS inställningar.

Flytta e-post:

För att flytta en e-postadress samt e-post meddelanden så behöver du tillgång till nedanstående information ifrån den tidigare e-postleverantören:

• E-postadress
  • Tillhörande lösenord
  • Anslutande e-post server inställningar

Detaljerad flytt guide hittar du här.

Flytta WordPress-sida:

Detaljerad guide hittar du här.

Detaljerad guide för att koppla ihop databas med hemsidan hittar du här.

Snabbguide:

1. Införskaffa allt material som du önskar flytta ifrån din nuvarande leverantör
  2. Importera material till FTP
  3. Importera material till databas
  4. Koppla ihop databasen med hemsidan via wp-config filen i FTP-utrymme.

Flytta hemsida(Generell):

HTML-sida:

Har du en vanlig html-sida laddar du ned en kopia av din hemsida från din nuvarande leverantör oftast med hjälp av ett FTP-program. Du laddar sedan upp dem till ditt konto här genom FTP.

Saknar du FTP-inloggningsuppgifter så skapar du ett FTP konto i kundzonen genom att klicka på ”FTP-konto” i menyn ”Lägg till/skapa…” i höger spalten inne på första sidan av Kundzon.

Följ våra guider för att ladda ned och upp dina filer via ftp.

Du hittar dessa här.

Blogg:

Har du idag en blogg hos en annan leverantör, t ex en WordPress-blogg hos WordPress.com, eller någon gratistjänst som Blogg.se eller Blogger kan du enkelt flytta över dem med hjälp av våra guider i kunskapsdatabasen.

Databas:

Har du en MySQL-databas hos din nuvarande leverantör (exempelvis WordPress drivs med en databas) så kan du flytta den med hjälp av programmet MySQL-workbench och vår guide i kunskapsdatabasen eller direkt via phpMyAdmin i din kundzon.

Testa hemsida innan du går Live:

För att testa att allt fungerar som det ska med din hemsida innan du styr trafiken till Loopia så kan du ange adressen http://dindomän.se.loopiadns.com (där du byter ut dindomän.se mot ditt domännamn) Observera att om du har tex WordPress så måste du i WordPress ange att sidans URL är med loopiadns.com för annars kommer du till din gamla leverantör. Mer information om detta finns på denna guide.

Alternativt kan man använda sig utav Hosts filen lokalt på sin egna dator enligt denna guide.

Gå Live:

När du gjort klart alla steg i flytten och du känner dig redo att börja använda tjänsterna hos Loopia så slutför du flytten genom att göra namnserverbyte (om detta inte redan är gjort).

Snabbguide:
1. Klicka på domännamnet via Kundzon
2. Klicka på Namnservers
3. Följ instruktionerna på hur du byter till Loopias namnservers eller ange manuellt Loopias namnsers.
4. Klicka på Genomför transfer.
5. Klart!

Loopias namnservers:
DNS-server 1:
ns1.loopia.se
DNS-server 2:
ns2.loopia.se

Observera: Informationen om DNS-servrar i fälten nedan kommer från root-servrar på Internet. Om du gör ett byte av DNS-servrar så tar det 24-48 timmar innan den ändring du gjort slår igenom, fram till dess visas den tidigare informationen i fälten.