1. Home
  2. Loopia Kundzon
  3. Jag tror att jag har fått intrång i mitt Loopia-konto

Jag tror att jag har fått intrång i mitt Loopia-konto

Har du fått ett mail som ser ut att komma från Loopia där du ombeds logga in med ditt användarnamn och lösenord i Loopia Kundzon, men oavsett hur många gånger du skriver in användarnamnet och lösenordet så kommer du inte in? Då kan det vara så att meddelandet inte skickades ifrån Loopia utan är ett såkallat ”phishing”-mail som har skickats för att få tag i dina uppgifter.

Ifall du har angett ditt användarnamn och lösenord så kan de ha hamnat i fel händer, och då är det viktigt att du omedelbart följer instruktionerna i den här artikeln för att förhindra att ditt konto missbrukas.

Jag har skrivit in användarnamnet och lösenordet på en sida som inte tillhör Loopia. Hur förhindrar jag intrång från att ske?

Det första du behöver göra är att ändra lösenordet för att förhindra att uppgifterna hinner missbrukas. Logga in i Loopia Kundzon via http://www.loopia.se/loggain och gå till Kontoinställningar > Inloggningsuppgifter. Där kan du fylla i ett nytt lösenord.

Tillåt enbart inloggning via BankID

Ifall du har BankID så är det allra bästa att du helt inaktiverar lösenordet så att det enbart går att logga in med BankID. På samma sida där du ändrar lösenordet till kontot kan du bocka i Tillåt endast inloggning via BankID och klicka på spara.
Notera att du behöver logga in i kontot med BankID för att se detta val.

Du finner en mer detaljerad instruktion här

Ifall du använder samma lösenord för någon annan tjänst, vare sig det är hos Loopia eller annan leverantör, så bör du omedelbart ändra lösenordet för alla de tjänsterna. Det kan till exempel röra sig om lösenordet till din e-postadress, din egen hemsida eller andra hemsidor.

Hur vet jag om någon annan har tagit sig in i mitt konto?

I Loopia Kundzon under Inställningar > Statistik över inloggningar kan du se vilka IP-adresser som har loggat in i din Loopia Kundzon vid vilka tidpunkter.

Att känna igen sin egen IP-adress är inte så lätt, och det går dessutom att ha flera stycken som ändras då och då. Titta istället närmare på tidpunkterna. Ifall det är någon inloggning som har skett vid ett datum eller tidpunkt du inte känner igen så kan det vara ett intrång.

Någon annan har tagit sig in i mitt konto. Vad gör jag nu?

Ifall en obehörig person har fått tillgång till kontot finns det ett antal punkter som behöver följas. Det är viktigt att du går igenom alla punkterna.

1. Kontrollera så att dina kontaktuppgifter stämmer.

Under Inställningar > Kontoinnehavare kan du kontrollera så att alla uppgifter stämmer. Kontrollera särskilt noggrant att e-postadressen är rättstavad, då det är vanligt att den ändras till något snarlikt din riktiga e-postadress.

2. Ta bort okända tjänster

När ett intrång sker på ett Loopia-konto så skapas eller beställs ofta nya tjänster. Det kan då handla om bland annat följande tjänster:

Hittar du några nya tjänster du inte känner igen så kan de ha skapats eller beställts av den som gjorde intrånget i ditt konto. Du behöver omedelbart avsluta dessa.

3. Undersök nya fakturor

När en ny tjänst beställs så skapas en faktura, och du kan alltid se dessa i din Loopia Kundzon. Längst ned på sidan visas dina aktuella fakturor, men du kan även klicka på fliken Betalda för att se fakturor som redan har betalats. Det är viktigt att du undersöker både aktuella och betalda fakturor ifall du har ett innestående LoopiaPrepaid-belopp eller ett sparat kontokort. Ifall en ny tjänst har beställts utan din vetskap kan det nämligen vara så att den också redan har betalats.

4. Kontakta Loopia Support

Maila oss på support@loopia.se tillsammans med ditt kundnummer och berätta vad du har hittat och vilka åtgärder du har vidtagit. Vi hjälper dig undersöka så att allt ser bra ut.

Hur hindrar jag det här från att ske igen?

I denna artikel går vi igenom några viktiga saker att tänka på.

Was this article helpful?

Related Articles