1. Home
 2. FAQ Flytt från SE Direkt till Loopia

FAQ Flytt från SE Direkt till Loopia

Vanligaste funderingarna om flytten:

Var kan jag hitta mer info om de två olika domäntilläggen jag har erbjudits?

Du hittar mer info om domänpaketen här.

Jag har fått en faktura på LoopiaDNS trots att jag har sagt upp mina tjänster hos er?

Vi beklagar detta och det beror på att i samband med att du valde att ta bort Domänerbjudandet redan hade LoopiaDNS. Detta skulle givetvis också ha nedgraderats men det har visat sig inte ha fungerat i vissa lägen. Du kan bortse från fakturan och kontot kommer då automatiskt att nedgraderas till det kostnadsfria LoopiaDomän.

Länken till inloggningsuppgifterna har löpt ut

Du kan få ett epostmeddelande med nya inloggningsuppgifter skickat till kontots kontaktadress. Du kan begära ut nya uppgifter här: https://www.loopia.se/loggain/losenord

Jag vill ej ha ert erbjudande om SE Direkt Domänpaket som ni har fakturerat mig?

Erbjudandet har inga betalkrav och om du ej önskar ha det kan du själv direkt deaktivera paketet i din Loopia Kundzon. Klicka på ditt domännamn i kundzonen och under ”Domänpaket” kan du sedan välja att deaktivera paketet. Fakturan på domänpaketet kommer att automatiskt makuleras och du kommer då att faktureras enbart domänförnyelsen till ordinarie pris.Varför kommer min faktura per post?

SE direkt erbjöd tidigare flera fakturamottagare via e-post vilket vi på Loopia i nuläget ej kan erbjuda. För att säkerställa att första fakturan når fram till domänägaren har vi då valt faktura via vanlig post som standardinställning för dig som tidigare kund till SE Direkt. I Loopia Kundzon kan man under ”Kontoinställningar” justera till faktura via e-post och där även lägga till en fakturamottagare för tjänsten (tex en betalcentral eller ekonomiavdelning) Se gärna också våra Fakturaguider

Jag ser ej alla mina domäner i kontot?

Det beror oftast på att du har haft fler konton hos SE Direkt eller att domänernas ägaruppgifter haft olikheter. Vi har då skapat olika konton och du kommer att få inlogg till respektive konto inom kort.

Jag kan ej slå ihop mina konton/överlåta dem?

Under första steget av flytten är dessa funktioner deaktiverade i din kundzon. Dessa kommer inom några dagar att aktiveras.

Jag vill ej ha några tjänster hos Loopia, bara mitt domännamn?

Om du ej önskar nyttja det domänerbjudande du erbjuds kan du i din Loopia Kundzon nedgradera kontot under ”Kontoinställningar”. VÄlj där kontotypen ”LoopiaDomän” för att enbart ha ditt domännamn hos oss utan övriga tjänster. Kostnaden är då 149:- ink moms per domännamn och år

Generella frågor

Vad innebär bytet för mig som kund?

Du behöver inte göra någonting själv i samband med bytet. Flytten påverkar inte ditt domännamn, den kostar inte dig något och genomförs tillsammans av Loopia och .SE Direkt. Ditt domännamn kommer fortsätta fungera som vanligt men flyttas till Loopia som blir din nya domänregistrar.

Flyttperioden börjar den 12 februari och sker löpande för varje kund. Den förväntas vara klar inom några dagar, med några undantag.

Efter genomförd flytt kommer du administrera ditt domännamn via Loopia Kundzon och framtida fakturor kommer ha Loopia som avsändare. Du kommer att få användaruppgifter till Loopia Kundzon så fort flytten är klar.

Efter flytten får du möjlighet att ta del av Loopias produktutbud med bland annat support som har öppet även kvällar och helger samt säker inloggning via BankID till Loopia Kundzon. Loopia kan även erbjuda automatisk förnyelse vilket innebär att du inte riskerar att förlora ett domännamn i samband med förlängningar.

Dina nuvarande avtalsperioder för dina domännamn kommer att fortsätta gälla hos Loopia. Du kan redan nu lägga upp Loopia som ny leverantör till ditt företag eller organisation så att betalningar av framtida förlängningar av ditt domännamn blir enklare att genomföra, mer information om Loopia som leverantör finns längre ner i denna FAQ.

OBS! Avierna som .SE Direkt skickar ut den 4 februari ska betalas som vanligt till .SE Direkt. Har du avier från .SE Direkt som passerat betalningsdatum bör de vara betalda senast 9 februari för att undvika att domännamn löper ut under flyttperioden. Flyttperioden börjar 12 februari och förväntas vara klar inom några dagar, med några undantag.

Vad kommer jag som kund att erbjudas som jag inte gjorde förut?

I och med bytet kommer du som kund få tillgång till tilläggstjänster och funktioner som inte tidigare erbjöds av .SE Direkt, bland annat:

 • Administrera och registrera olika toppdomäner (ex, .se, .nu, com, .eu) på ett ställe (Loopia Kundzon).
 • Ett trygghetsavtal för dina domännamn
 • Säker och smidig inloggning med BankID.
 • Enkelt att lägga till populära tjänster som e-post och hemsida.
 • Möjlighet att använda automatisk förnyelse för att undvika att förlora domännamn vid förlängningar.
 • Aktivera ett SSL-certifikat för krypterad trafik.
 • Ett nyhetsbrevsverktyg för e-postmarknadsföring.
 • Support på kvällar och helger.
 • Automatiska kortbetalningar.
 • Möjlighet att använda ett domänövervakningsverktyg för att se om någon inkräktar på ditt varumärke.

Vill du ha mer information är det bäst att kontakta Loopia direkt. Detta gör du antingen via e-posten support@loopia.se eller telefon 021-12 82 22.

Vad händer om jag inte vill flytta till Loopia? Vad har jag för alternativ, hur funkar det?

Alla innehavare av .se-domännamn är alltid fria att välja sin egen registrar. Om du efter övergången upptäcker att du inte är nöjd med din nya registrar står det dig helt fritt att byta leverantör närsomhelst. Det enda du behöver göra är att kontakta Loopia alternativt logga in i Loopia Kundzon och hämta en auktoriseringskod. Denna kod ger du sedan till den registrar du önskar att flytta till.

Kan jag stanna kvar som kund hos .SE Direkt?

Nej, du kan inte fortsätta att vara kund hos .SE Direkt utan alla kunder som har ett eller flera aktiva domännamn hos .SE Direkt vid tidpunkten för försäljningen, 12 februari, kommer flyttas över och bli kunder hos Loopia.


Betalningar

Vad gäller om jag redan har betalat för flera år framöver?

Om du redan har betalat för flera år framöver kommer dina befintliga perioder fortsätter att gälla även hos Loopia. Vid nya tilläggstjänster och funktioner kan dock en mellanskillnad behöva betalas.

Hur kommer jag åt mina gamla avier? Vad händer med avierna i flytten?

Efter att Loopia har tagit över .SE Direkts kunder ska du vända dig till Loopia för att få ut gamla avier. Innan 12 februari går det att göra i Domänhanteraren.

Ska jag betala avin från .SE Direkt?

Avierna som .SE Direkt skickar ut den 4 februari ska betalas som vanligt. Har du avier från .SE Direkt som passerat betalningsdatum bör de betalas senast 9 februari för att undvika att domännamn löper ut under flyttperioden. Flyttperioden börjar 12 februari och förväntas vara klar inom några dagar, med några undantag.

Kan jag lägga upp Loopia som ny leverantör redan nu?

Du kan redan nu lägga upp Loopia som ny leverantör till ditt företag eller organisation så att framtida förlängningar av ditt domännamn blir enklare att genomföra.

Leverantörsinformation

Loopia AB
Kopparbergsvägen 8
722 13 Västerås

Organisationsnummer: 556633-9304
Bankgiro:  5519-9533


Vid utlandsbetalningar:

SWIFT: DABASESX

IBAN: SE5612000000013070127185

Bank: Danske Bank


Villkor och GDPR

Godkänner jag som kund automatiskt Loopias villkor?

Loopias avtal träder i kraft 30 dagar efter att du som kund informerats om dem via mejl och på .SE Direkts webbplats. Väljer du att inte godkänna villkoren måste du ta kontakt med Loopia och meddela det. Om du väljer att inte acceptera Loopias villkor kommer dina tjänster att stängas av när Loopias avtal träder i kraft. .SE Direkts villkor gäller för dig som kund fram till dess att Loopias villkor träder i kraft den 14 mars. Du kommer alltså inte stå utan villkor, Loopia tar över de villkor som gäller för dig när överföringen sker.

Var kan jag ta del av Loopias villkor?

Självklart kan du ta del av dessa. Du hittar Loopias allmänna villkor här: https://www.loopia.se/pdf/loopia_allmanna_villkor.pdf

Hur sparas mina och andra kunders uppgifter? Vilken historik får Loopia?

Loopia kommer att få .SE Direkts kunders uppgifter vid tidpunkten för försäljningen. De får inte någon historik om dig och andra kunder. Uppgifterna sparas idag i en säkrad databas och kommer under försäljningen endast att hanteras av personal hos Internetstiftelsen och Loopia. All överföring sker på ett krypterat och säkert sätt.

Om jag som kund säger upp mitt konto hos .SE Direkt eller byter registrar före datumet då försäljningen gått igenom, får Loopia mina uppgifter ändå?

Nej, Loopia får bara uppgifter för kunder som har ett eller flera aktiva domännamn hos .SE Direkt vid tidpunkten för försäljningen. Inga historiska uppgifter ingår.


Admin- och techfrågor

Följer tidigare tillvalstjänster med?
(t ex möjlighet till flerårsbetalningar automatisk adressändring, påminnelse via sms och mejlavisering?)

Nej, ingen historik om dina nuvarande tilläggstjänster kommer att följa med till Loopia. Däremot får alla som flyttar till Loopia möjlighet till flerårsbetalningar, påminnelse via sms och mejlavisering som standard. Du behöver alltså inte göra något för att få tillgång till dessa tjänster efter flytten. Däremot erbjuder inte Loopia automatisk adressändring, vilket gör att du själv ansvarar för att uppdatera din adress om du byter adress.

Hur funkar det om jag vill registrera en ny domän under denna tvåveckorsperiod?

Fram till och med kl 08:00 den 12 februari kommer samtliga tjänster att fungera som vanligt hos .SE Direkt. Du kan alltså beställa domännamn och förnya ditt domännamn som vanligt. Efter 08:00 den 12 februari och fram till dess att flytten är klar kommer du inte åt ditt konto och kan därför inte logga in för att registrera nya domäner. Majoriteten av alla kunder kommer flyttas inom de närmaste dagarna, med några få undantag.

Vad händer med pågående överlåtelser?

Det går att göra överlåtelser som vanligt fram till 5 februari, därefter rekommenderar vi starkt att du väntar med att påbörja nya överlåtelser till efter flytten som påbörjas 12 februari. Vet du med dig att överlåtelsen kan ta lång tid råder vi dig att vänta till efter flytten.

Majoriteten av alla kunder kommer flyttas inom de närmaste dagarna, med några få undantag. Efter flytten gör du överlåtelser hos Loopia.

Vad händer om jag har webbhotell och/eller andra tjänster hos en annan leverantör?

Detta är inget som påverkas av flytt till ny registrar.

Innebär detta någon form av inlåsning? Kan jag byta registrar närsomhelst?

Nej, det innebär inte någon form av inlåsning. Ditt eller dina domännamn blir inte låsta och du kan byta registrar närsomhelst innan eller efter flytten. Under själva flyttperioden kommer du inte kunna byta registrar. Detta eftersom domännamnen flyttas från .SE Direkt till Loopia. Det går dock bra att flytta din domän före eller efter flyttperioden.

Om jag upptäcker att min domännamn är deaktiverat, hur ska jag göra för att inte bli av med min domän? Vem kan återaktivera den?

”Innan Loopias avtal träder i kraft den 14:e mars behöver du kontakta registry@loopia.se för att återaktivera din domän. Efter den 14:e mars kommer du att kunna återaktivera din domän direkt i din Loopia Kundzon med hjälp av denna guide: https://support.loopia.se/wiki/ateraktivera-doman-som-lopt-ut

Om du ej ännu har fått tillgång till din kundzon så ber vi dig kontakta Loopias support: https://www.loopia.se/support/

Om jag har en separat fakturamottagare för min domän, händer det något med den?

Medan ägaruppgifterna för er domän följer med i flytten så gör inte övriga kontakter som ställts in hos SE Direkt det. Alltså, om ni har en separat fakturamottagare för er domän idag så behöver denna ställas in på nytt hos Loopia.

Att Loopia gjort så beror på att Loopia inte har stöd för separata kontakter på domännivå, utan endast på kontonivå.

Om du vill ändra tillbaka till en separat fakturamottagare så tar du kontakt med Loopia Support. Kontaktuppgifter du hade hos SE Direkt följer med till Loopia.

Vad händer med Domänhanteraren?  

I och med att .SE Direkt säljs läggs denna kontrollpanel ner. Du kommer istället att logga in via Loopia Kundzon, läs mer här.

När stängs Domänhanteraren ner?

Domänhanteraren stängs ner klockan 08:00, den 12 februari inför flytt av kunder.


Was this article helpful?