Boost (beta) – Generell information

Just nu utvecklar vi en ny webbplattform som snart kommer finnas tillgänglig på Loopia. Plattformen liknar vår populära UNIX-plattform och riktar sig till dig med en lite större site, eller till dig med krav på ännu snabbare laddtider än vad UNIX-plattformen kan erbjuda. De som hittills har testat plattformen har upplevt en markant förbättring i laddtider på plattformen.

Hur flyttar jag till plattformen?

Under betaperioden kan du själv byta till till plattformen i Loopia Kundzon (https://www.loopia.se/loggain/). Klicka på det domännamn vars sida du vill flytta till den nya plattformen. Vid “Konfigurering” väljer du “Hemsida hos Loopia” > “Unix” och betaplattformen. Därefter trycker du “Spara”.

Om alternativet inte dyker upp kan det vara så att alla platser i betatestet är upptagna.

Bra att känna till

• Plattformen kommer att bli ett tillägg till ordinarie tjänster. Betan är dock kostnadsfri.
  • Mail-funktionen på plattformen är avstängd. För att kunna skicka e-post från webbsidan behöver du använda denna guide.
  • Perl och Python fungerar inte på plattformen.
  • För närvarande finns endast PHP 7.3 tillgängligt på plattformen.
  • .htaccess-filer fungerar inte på plattformen, se nedan för hur du konfigurerar din sida.
  • Funktionalitet kan komma att ändra sig under betaperioden. Håll utkik i denna artikel efter uppdateringar.
  • Du kan när som helst byta tillbaka till den vanliga UNIX-plattformen i kundzonen.

Nya funktioner

Denna plattform innehåller en mängd nyheter. Några av dessa nyheter är olika cachelösningar som hjälper sidan att ladda extremt snabbt samt klara höga besökstoppar.

Sidcache

Sidcachen cachar PHP-sidor som om de varit statiska sidor. Detta kan ge extremt snabba laddtider och rekommenderas för sidor där innehållet är samma för olika besökare och för sidor som kan väntas ha höga besökstoppar. Cachen är inaktiverad som standard och måste aktiveras manuellt. Läs mer här.

Kodcache

Kodcachen cachar sidans PHP-kod vilket gör de flesta sidladdningar betydligt snabbare. Cachen är aktiverad som standard och du behöver inte göra något speciellt för att den ska fungera.  Läs mer här.

Objektcache

Objektcachen används främst till att cacha svar från databasen som sidan använder och rekommenderas för sidor med många databasfrågor som ger samma svar. Cachen är inaktiverad som standard och måste aktiveras manuellt. Läs mer här.

Inställningar

Då .htaccess inte fungerar på plattformen behöver inställningar som gjorts där tidigare göras på annat sätt. Planen är att vi i kundzonen ska tillhandahålla inställningsmöjligheter som passar de flesta sidorna. Självklart kommer det finnas specialfall som kräver inställningar som vi inte kommer kunna erbjuda på det sättet, men för dessa fall finns vår gamla plattform precis som tidigare.

Om du använder WordPress har vi samlat information som kan vara intressant angående plattformen här.

Nedan listas de inställningar som kan göras idag på plattformen. Saknar du något är du välkommen att kontakta oss.

Inställningar du kan göra själv i kundzonen

• Lösenordsskydda kataloger på sidan
  • Egna felsidor

Inställningar som vi kan göra åt dig

• Grundinställningar baserat på typ av sida (WordPress, WordPress Multisite, Joomla). Denna ändring är oftast inte nödvändig för att sidan ska fungera men kan hjälpa till att öka sidans säkerhet och prestanda.
  • Sidcache – aktivera eller inaktivera (standard).
  • Kodcache – aktivera (standard) eller inaktivera.
  • Objektcache – aktivera eller inaktivera (standard).
  • auto_prepend_file i PHP. Ange sökväg.
  • CORS. Ange katalog och origin.
  • Rewrites. Ange regex (matchar delen efter hostnamnet), en ersättningssträng samt typ (intern redirect, 301 eller 302).

Kontakt

Om det är något som inte fungerar som det ska på plattformen, eller om du har några förbättringsförslag, skriv till oss på beta@loopia.se. Samma adress använder du om du vill göra några konfigurationsändringar på sidan av de som listas ovan.