Återställa hemsida

Om du har installerat ett tillägg, tagit bort något av misstag eller av annan anledning vill återställa din sida till en tidigare punkt så hjälper denna guide dig att återställa din hemsidas webbfiler och MySQL-databas.

Återställa webbfiler

Börja med att logga in i din kundzon och klicka sedan på det domännamn som du önskar att återställa webbackup för. Finner du ej din domän så söker du efter domännamnet i sökrutan “Sök bland dina tjänster” och klickar sedan på din domän.

En ny ruta öppnas och en bit ned så finner du “Fler inställningar…” för ditt domännamn och klickar här på Återställ webbackup.

Sidan kommer att expandera och ge dig samtliga datum och tidpunkter när filerna sparades i backup.
Backuper markerade som hourly tas fyra gånger per dygn, du har således åtta sådana backuper från de senaste 48 timmarna. Den yngsta backupen ligger alltid i hourly.0. När en ny backup tas så förskjuts de äldre nedåt i hierarkin. Mappar markerade som nightly tas en gång per dygn och mappar markerade som weekly tas en gång i veckan (natten till måndagar).

Klicka på Återställ efter den backup du vill återställa.

Hela raden expanderar efter detta och ger dig valen att godkänna eller neka återställningen. För att fortsätt klickar du på Ja, återställ. Observera att nuvarande filer för domänen kommer att skrivas över.

Beroende på hur många filer som ska återställas så kan återställningsproceduren ta olika lång tid på sig. Om du tex har en Joomla-installation så kan det vara bättre att återställa enskilda filer enligt denna guide. När återställningen är klar så visas en verifiering på skärmen.

Återställa MySQL-databas

Om återställningen av din sidas webbfiler inte löste ditt problem så kan du återställa även MySQL-databasen.

På Loopia så tar vi backup av din databas varje natt och sparar sedan backupen i 7 dagar. Dessa backuper ligger under den tiden åtkomliga i din Loopia Kundzon och du finner dessa genom att först klicka på vald databas.

När du har klickat på din databas så kommer du att få upp mer detaljerad information gällande databasen och här klickar du på Återställ backup.

Du kommer nu att se samtliga återställningspunkter och du tar sedan hem önskad backup genom att klicka på Ladda ner längst till höger.

Filen kommer att sparas som en .bz2-fil på din lokala dator. Du behöver inte packa upp filen eller göra andra ändringar om du bara avser att återställa hela databasen.

För att återställa databasen behöver du logga in i phpmyadmin.

Notera att väldigt ofta använder olika webbsidor de olika användare som finns, vilket gör att det kan vara riskfyllt
att redigera en befintlig användare. Det är då bättre att skapa en ny användare och ge den användaren fulla
rättigheter i databasen.

Klicka på Databasanvändare > Ny användare och skriv in användarnamn och ett lösenord
för den användaren.

Klicka sedan på användaren
för att redigera vilka rättigheter denna användare har. Ge denna användare de rättigheter som finns tillgängliga då det kan vara så att användaren behöver skriva över befintliga, trasiga tabeller.

Efter att användaren har rättigheter är det dags att logga in i phpmyadmin för att göra återställningen. Du finner inloggningen till phpmyadmin genom att som tidigare klicka på din önskade databas och sedan på Logga in.

Denna länk tar er vidare till en sida där man väljer inloggningstyp. Det är här rekommenderat att
använda HTTPS och sedan klicka på “Anslut”.

När ni klickar på “Anslut” kommer en inloggningsruta fram, i denna fyller ni användarnamnet på den användare
som ni nyss skapade och därefter lösenordet som ni gav denna användare och klicka på OK.

Ni har nu loggat in i phpmyadmin, ett system som används för att administrera sin databas. Denna är uppdelad i
två delar. En för databaser, en för innehåll. Delen för databaser är den delen som finns till vänster.
Klicka där på ert databasnamn.

Därefter klickar ni på fliken “Importera”

Klicka på knappen Bläddra och hitta er databasbackup.

När filens plats visas i rutan, kontrollera att formatet på filen är “SQL” och det kontrolleras
nedanför i sektionen “format på importerad fil”. Om detta stämmer överens så klickar du på “Kör”
i det nedre vänstra hörnet.

När importen är klar rapporteras det hur många frågor som har utförts på följande sätt: