1. Home
  2. E-post
  3. E-postklienter

E-postklienter

Guider för e-postklienter

Här kan du se guider för de vanligast förekommande e-postklienterna på marknaden.

Windows

Mac

Mobiltelefoner/surfplattor

Linux-datorer

Inställningar

Om du vill använda en annan e-postklient än ovan nämnda dessa, se vår information om servrar och portar.

Hur vill du jobba?

Du kan arbeta med e-post på två sätt – i ditt e-postprogram kommer du att se att du får välja mellan POP3 och IMAP. De är olika sätt att hämta och hantera e-postmeddelanden. Alla e-postlådor hos oss har stöd för båda arbetssätten. Det är viktigt att tänka till inför detta val, eftersom det påverkar effektivitet och hur du kan använda din e-postadress. Vi tar här upp vad som är värt att tänka på!

IMAP

• IMAP passar bra om man ska läsa e-posten från flera datorer (och surfplattor eller telefoner), samt om flera personer samtidigt ska hantera samma brevlåda. E-postmeddelanden ligger kvar hos oss som leverantör (tills du eventuellt raderar det i ditt e-postprogram).
  • Ett e-postprogram som använder IMAP kan i vissa fall ställas in att hämta hem enbart metadata i form av avsändare, mottagare, datum, tidpunkt och ämnesrad medan resten (själva meddelandetexten och eventuell bifogad fil) endast hämtas när du öppnar mailet.
  • Det går med IMAP bra att flera personer hanterar samma mailadress, dvs att flera är inloggade samtidigt.
  • Du kommer att se alla mail, oavsett hur du ansluter. Du kan även organisera dina mail i underkataloger, och du kan se att ett mail är oläst, läst, obesvarat, besvarat, etc. Raderar du ett mail, då raderas det hos oss, och det är då inte heller inte längre åtkomligt från andra enheter.
  • Normalt vill man med IMAP även bestämma var utkast och skickade och raderade mail ligger. Dvs, har du gjort samma val av katalog för t ex skickade mail både i din dator och i din telefon, då kan du i telefonen se mail som du skickat från datorn, och vice versa.
  • Vårt webbmailgränssnitt (https://webmail.loopia.se) använder också IMAP. Allt som du ser i t ex ditt e-postprogram med IMAP kan du alltså även se i vår webmail. Det viktiga är även här att välja samma kataloger för skickat, för raderat och för utkast.
  • Filtrering av skräppost (eng. spam) är som standard påslaget hos oss. Detta innebär att misstänkta mail automatiskt läggs i underkatalogen SPAM.

POP3

• POP3 passar bra om man ska läsa e-posten från enbart en dator. Ditt e-postprogram flyttar nya e-postmeddelande från oss till din dator.
  • Eftersom POP3 hämtar hem hela meddelanden inklusive bifogade filer, brukar man dessutom normalt inte använda det i telefoner och surfplattor, med tanke på effektivitet i bandbreddsanvändning.
  • POP3 är alltså designat för att användas för en anslutning åt gången, dvs från en dator, ett e-postprogram, och för att du ska arbeta med dina mail ”offline”. Ansluter man med flera datorer eller andra enheter samtidigt till samma brevlåda, kan fel uppstå varför detta bör undvikas.
  • POP3 läser endast mail som ligger i inkorgen. När du organiserar mail i underkataloger, då ligger även de katalogerna på just den datorn.
  • Filtrering av skräppost (eng. spam) är som standard påslaget hos oss, för nya mailadresser. Detta innebär att misstänkta mail automatiskt läggs i underkatalogen SPAM – denna katalog är endast tillgänlig via IMAP (se nedan), ej via POP3. Du kan dock se katalogen SPAM genom webbmailgränssnittet på webmail.loopia.se.