Rättigheter till MySQL-databaser

Har man en MySQL-databas aktiverad i sitt webbhotellskonto så kan man ställa in olika rättigheter för den användare man använder för att ansluta mot databasen. Detta kan man redigera genom att logga in i Loopia Kundzon och klicka på aktuell databas under ”Databaser”. Finner du ej din databas så kan du söka efter databasen i ”Sök bland dina tjänster”.

När du har klickat på din databas så öppnas en ny sida med inställningar för den aktuella databasen. Du kan exempelvis lägga till/ändra beskrivning för din databas, skapa en ny användare, gå till sidan för att återställa en backup för din databas eller ta bort aktuell databas.

Klickar du på Databasanvändare så får du fram samtliga användare och möjligheten att skapa en ny användare. I detta exemplet är den enda användaren ”mindoman@m96167”.

Om du vill ansluta till databasen från en annan server eller från din dator lokalt så är du tvungen att ändra värden då Värd anger vilken IP-adress (server / hemsidesplats) som får ansluta mot databasen.

Det går också att alternativt att endast ange % som Värd vilket betyder att man kan ansluta till databasen oavsett vilket plats man anropar databasen ifrån (inte att rekommendera). Det är också möjligt att ange värdadressen som 194.9.9.% för att möjliggöra anslutningar ifrån fler servrar hos Loopia.

Du kan också utöka de avancerade rättigheterna för din användare, som standard är endast ”Läs”, ”Skriv” och ”Radera” angivet men manuella installationer av CMS-verktyg och uppdateringar kan kräva fler rättigheter. Oftast kan det vara enklare att ge fullständiga rättigheter (ej att rekommendera) och i efterhand ta bort de rättigheter som ej krävs.

För att behålla rättigheterna på första användaren, och för att inte riskera att påverka eventuell aktiv sida där användaren i fråga används, så kan man skapa en ny användare genom att klicka på Ny användare.