1. Home
  2. Domäner/DNS
  3. Hur lång tar det för DNS att uppdateras/spridas?

Hur lång tar det för DNS att uppdateras/spridas?

Hur lång tid det kan ta att få en uppdatering av ens domännamn att få effekt är något som många undrar över.

Det viktigaste att veta om hur lång tid det tar för DNS-ändringar att spridas är att det varierar från en plats till plats. Det är möjligt att servrarna hos din ISP/DNS-leverantör inte kan uppdatera sina poster så snabbt som du skulle önska, eller så går de bara långsammare än andra aktörer.

• Servrar: Om du använder en lokal DNS-server på din dator eller smartphone har du förmodligen inga problem med uppdateringar.
  • Leverantörer av molntjänster: Molnleverantörer använder andra servrar över hela världen för att kunna erbjuda snabbare åtkomsttider än vad lokala servrar gör. De har också extra omkostnader för att underhålla dessa servrar och hålla dem uppdaterade med aktuell trafikefterfrågan, vilket innebär att förändringar kan ta längre tid.

Hur lång tid tar det för DNS-poster att uppdateras?

Kort sagt kan det ta upp till 72 timmar för din DNS att uppdatera din DNS-post, men i de flesta fall uppdateras den inom mindre än 24 timmar.

Men hur lång tid kan det ta? Här är några faktorer som kan påverka spridningen av DNS

• Hur mycket trafik som passerar genom dessa anslutningar vid varje given tidpunkt (ju fler som använder dem, desto bättre).
  • Typ av anslutning mellan din server och DNS-servern.
  • Var din server befinner sig i förhållande till andra DNS-servrar i världen (ju närmare de befinner sig, desto bättre).
  • Avståndet mellan klienten och servern kan också ha en betydelse

Vad är TTL och vad har det med DNS-uppdateringar att göra?

TTL står för Time to Live och är vad som bestämmer ut länge en post lever/är aktiv. DNS-poster har olika TTL värden och som standard hos oss så sätts 300 eller 3600 vilket är antal sekunder som posten ska leva till det att en uppdatering sker ( 300 sekunder är 5 minuter och 3600 sekunder är 1 timme ). Det finns även de DNS-poster som har 86400 sekunder ( 24 timmar ).

När du skickar en DNS-uppdatering meddelar du din DNS-server att du ändrar något. Det kan antingen handla om att lägga till eller ta bort något från själva posten, att ändra en IP-adress en pekare. TTL är inställd så att när detta händer kommer den automatiskt att ta bort den gamla informationen från sin databas och ersätta den med den nya och sedan återställa den till sin ursprungliga status så att alla som försöker komma åt den ser vad de ska se i stället.

Hur sker DNS-uppdateringar?

• DNS-uppdateringar skiljer sig lite från andra uppdateringar.
  • De sprids inte på samma sätt som andra uppdateringar. De sprids istället genom zonöverföringar. Zonöverföringar är en process som gör det möjligt för en DNS-server att skicka en uppdatering till en annan DNS-server som för närvarande är auktoritativ för den zonen. Den auktoritära servern meddelar sedan sina sekundära servrar om uppdateringen och den sprids.
  • Det innebär att alla servrar i din miljö inte behöver ha full förståelse för de ändringar som gjorts av din DNS-uppdatering innan de kan replikeras i hela nätverket. Detta kan bidra till att du inte har några problem med latens vid zonöverföring eller prestandaproblem när du försöker få dina uppdateringar levererade i nätverket snabbt och effektivt!

Problem med uppdateringar

Är det så att man efter 24-48 timmar upplever att ingen ändring tagit effekt och du inte når den webbsidan eller ser ändringen som du ska ha gjort så kan det vara att du har lokal cache som du måste rensa undan, vanligtvis i webbläsaren som du använder dig av. Här har du några enkla tips för att rensa cache i webbläsaren.