1. Home
  2. Varning för nätfiske!

Varning för nätfiske!

Just nu ser vi en stor ökning av bluffmeddelanden som ser ut att skickas från oss på Loopia. Vi har både sett varianter där du ombeds uppdatera dina kortuppgifter samt att din domän snart löper ut och skyndsamt måste förnyas.

Vi skickar aldrig ut meddelanden och uppmanar dig att uppdatera dina kortuppgifter. Om du är osäker på när din domän löper ut så kan du gå till vår whois-sida och där söka på din domän, eller se efter i din kundzon. Du kan också i din kundzon se eventuella aktuella fakturor.

Om du misstänker att du har fått ett liknande meddelande, och rent av klickat på länkar och delat med dig av dina kortuppgifter, så bör du kontakta din bank för att undersöka detta vidare. Om du har utsatts för bedrägeri så kan du också vända dig till polisen med en anmälan.

Hur ser jag att det är ett bluffmeddelande?

De meddelanden som skickas ut har i regel ett dåligt språk, märkliga meningsbyggnader och rena stavfel förekommer ofta. I de aktuella utskicken ombeds du klicka på en länk som skall gå till betalsidan hos oss. Den länken är dock lätt att se att den inleds med en helt annan domän än loopia.se, se detta exempel: http://enannandomän.it/re/https://www.loopia.se/7e28d0e652b61046134/&ema=info

Hur vet de att jag är kund hos Loopia?

Varje domän är sökbar via whois-registret. Att du har fått ett meddelande beror på att bedragarna tar fram en lista på domäner, noterar domännamn registrerade hos Loopia, och sedan skickar meddelandet till info-adresser för domänen. Info-adresser är vanligt förekommande för domäner och är således också kända för bedragare.

Använda alltid och enbart BankID för ditt Loopiakonto

Som Loopiakund har du möjligheten att logga in i din Loopia Kundzon med BankID Vi rekommenderar starkt att du i ditt Loopiakonto ställer in så att du enbart kan logga in med BankID och på så vis stänger ned lösenordsfunktionen. Det ger ditt konto en extra nivå av säkerhet och försvårar för dessa bedragare att komma åt din tjäntser hos oss. Om ditt Loopiakonto ägs av dig privat kan du direkt logga in med BankID och under kontoinställningar aktivera funktionen för enbart BankID. Om du är Företagskund kan du logga in med lösenord och under Kontoinställningar lägga till de personnummer som ska ha tillgång till kontot via BankiD och sedan logga in med BankID och stänga av lösenordsfunktionen.