1. Home
  2. E-post
  3. Förklaringar till webbmailen

Förklaringar till webbmailen

Loopia Webbmail gör det enkelt och smidigt för dig att kontrollera och skicka e-post genom en webbläsare. Det enda du behöver för att använda programmet är en dator med internetuppkoppling.

Du hittar webbmailen på följande adress:

Fördelarna med Loopia Webbmail är:

  • Webbaserat och enkelt.
  • Ger dig möjlighet att använda din e-post var och när som helst.
  • Skapa mappar och adresslista.

Byta e-postlösenord

Behöver du byta lösenord för ditt epostkonto kan du göra det på två sätt:

Kan du ditt tidigare lösenord loggar du in med epostadress/lösenord på https://www.loopia.se/mailadmin/

Kan du inte ditt tidigare lösenord loggar du in i din Loopia kundzon, klickar på epostadressen och väljer där att ange ett nytt lösenord för epostadressen. Du når Loopia kundzon på https://www.loopia.se/loggain/

Logga in i Loopia Webbmail

Fyll i din fullständiga e-postadress (mitt.namn@mindoman.se) i rutan E-postadress och ditt lösenord i rutan under. Sedan klickar du bara på Logga in.

Meddelandevyn

När du loggat in kommer du till meddelande-vyn där du ser dina mappar, e-postmeddelanden och länkar till alla funktioner i webbmailen. Du kan snabbt och enkelt sortera dina mail baserat på ämne, avsändare, datum och storlek. Du kan även flytta meddelandena mellan mappar, radera, svara på eller vidarebefordra dem.

Personliga inställningar

För att göra din webbmail lite mer personlig så kan du ändra en del inställningar i den, detta gör du genom att klicka på Inställningar i menyn till vänster. Du får då upp några olika kategorier med inställningar som går att ändra på.

Hantera mappar

De mappar som finns kan du hantera genom att klicka på Inställningar i menyn till vänster och sedan på Kataloger. Där kan du sedan skapa mappar, ta bort mappar och ändra vissa inställningar för dem.

Skicka e-post

När du gjort de eventuella inställningar du vill göra kan du börja skicka e-post. Klicka först på menyvalet för att skriva ett nytt meddelande, Meddelande i den vänstra menyn. Sedan fyller du i vilka mottagare som ska få e-postmeddelandet i textrutan Mottagare, ett ämne som kortfattat beskriver vad meddelandet handlar om i textrutan Ämne och slutligen skriver du e-postmeddelandet i den stora rutan nedanför. Vill du lägga till en bilaga kan du klicka på knappen Bifoga fil till höger om ditt meddelande, under rubriken Alternativ och bilagor. När du är klar med mailet klickar du på Skicka längst ned till vänster under den stora meddelanderutan.

Hantera e-postmeddelanden

I meddelande-vyn som syns direkt när man loggat in i webbmailen, alternativt genom att klicka på Meddelanden den vänstra menyn under Loopia-loggan så ser man alla sina mail. För att läsa ett mail så klickar man bara på det. För att sedan svara, vidarebefordra eller radera ett mail kan man använda ikonerna ovanför mailet ( respektive Svara, Skicka vidare och Ta bort).

Signatur

För att skapa eller redigera en signatur går ni till Inställningar i den vänstra menyn och klickar sedan på Identiteter. Sedan väljer du den identitet du vill redigera (som standard finns endast en, men du kan skapa en ny genom att trycka på Skapa längst upp till höger). Där kan du redigera både er signatur och andra relaterade inställningar. För att spara inställningarna klickar ni på Spara.

HTML-signatur

Om du till exempel vill ha ditt företags logotyp i din signatur när du skickar ett meddelande via webbmailen så kan du följa nedanstående steg.

För att få till detta behöver du först ladda upp din bild någonstans där den finns tillgänglig publikt, till exempel ditt webbutrymme hos oss eller till en webbalbumstjänst.

Gå sedan till Inställningar högst upp till höger och sedan till Identiteter. Väl inne på sidan väljer du din identitet i vänsterspalten och sedan klickar du på den lilla bildikonen ovanför signaturen.

Därefter kan du klicka på bild-ikonen i verktygsfältet ovanför signaturen för att ladda upp en bild som du vill infoga i signaturen. Bilden-filen får max var 64 kB stor. Är den större än så behöver du först komprimera den.

Klicka sedan på Spara för att spara din nya signatur.

För att din signatur sedan skall visas i meddelanden som du skriver behöver du även gå till Inställningar och Redigering av meddelanden. Väl inne på sidan bör du ställa in Skriv meddelanden i HTML-format som Alltid och Infoga signatur automatiskt som Alltid:

Klicka sedan på Spara. Nästa gång du skriver ett meddelande i webbmailen skall din signatur visas automatiskt.

Visa samtliga/tidigare mappar

Om du inte ser samtliga mappar när du är inloggade i din webbmail så kan det bero på att du inte prenumererar på dessa.

För att få fram dessa mappar så gör du följande:

Logga in i din webbmail och välj där Inställningar i menyn till vänster.

Välj sedan Kataloger i den vänstra spalten av sidan och du ska nu se en lista på de kataloger som finns associerade med ditt e-postkonto.

Här kan du aktivera de kataloger du vill ska finnas med i din mapplista i er webbmail.
Klicka på symbolen til höger om mappens namn så att färgen ändras från vit till mörkblå och återgå sedan till din Inkorg genom att klicka på Meddelanden i menyn till vänster.

Skapa en e-postlista eller lägga mottagarna i grupper

En e-postlista eller grupp som det också heter kan ni skapa direkt i er webbmail.

Innan du lägger upp en ny e-postlista så kan du börja med att lägga upp de e-postadresser som ska användas och detta gör du genom att välja Kontakter i menyn till vänster. Sedan klickar du på ikonen för att skapa en ny kontakt (Skapa) i övre högra delen av sidan.

Detta gör du upprepade gånger för att lägga till samtliga e-postadresser i adressboken.

För att sedan lägga till dessa adresser i grupper så klickar du på punktmenyn längst upp till höger om rubriken Kontaktgrupper. Klicka sedan på Lägg till grupp.

Ange sedan ett lämpligt namn för din första grupp och klicka på Spara.

Markera nu återigen din första adresslista som oftast heter Personliga adresser eller den adresslista du vill hämta e-postadresser från.
Markera sedan de e-postadresser du vill inkludera i gruppen och dra dessa till din grupp.

Ett meddelande om att e-postadresserna har lagts till i din e-postlista ska nu visas i din webbmail.

Du ska nu se dessa adresser när du klickar på din grupp.

Nu kan du direkt börja att skicka ut meddelanden till din nya grupp.
Öppna upp ett nytt meddelande och skriv in de första bokstäverna i ditt gruppnamn. Ett förslag på gruppen kommer då att visas och antalet e-postadresser i gruppen syns inom parentes. Klicka bara på gruppnamnet och samtliga adresser i gruppen kommer då att läggas till som mottagare i fältet för mottagaradresser.

Plocka fram mailheaders

  1. Öppna meddelandet i fråga.
  2. Klicka på knappen Fler i verktygsfältet.
  3. Klicka på ”Visa källkod”.
  4. Markera all text som dyker upp på skärmen.
  5. Högerklicka och välj ”kopiera”.
  6. Spara i en textfil.
  7. Skicka in till oss per e-post om felsökning ska genomföras.

Spara adress från e-mail i webbmailen

I webbmailen kan man snabbt och smidigt lägga till nya adresser från sin inkorg.

Markera det meddelande som är skickat från en e-postadress ni vill spara.
Klicka sedan på avsändarens e-postadress. Texten Lägg till i adressbok och Nytt meddelande till dyker då upp och ni kan direkt klicka här för att spara adressen eller skicka ett nytt e-postmeddelande till avsändaren.

En grön bekräftelseruta ska nu synas i er webbmail.

Ni kan sedan redigera den nya kontakten och lägga till namn, telefonnummer m.m. genom att klicka på Adressbok högst upp till höger i webbmailen.

Ta bort meddelanden i webbmail

Det finns flera sätt att rensa upp och ta bort gamla meddelanden ifrån sina e-postkonton på Loopia.
Det är att rekommendera att ni använder någon av de E-postklienter som finns för detta men om detta ej är möjligt så kan du i din webbmail göra denna uppstädning.

När du använder en av dessa E-postklienter och funktionen POP3 så var noggrann med att funktionen Lämna en kopia av meddelandet på servern är avmarkerat då du annars lagrar all e-post dubbelt dvs både i ditt e-postkonto och lokalt på din dator.

Du kan i vår webbmail rensa e-posten genom att göra följande:
Markera de meddelanden du vill radera i listan av meddelanden.
Du markerar fler meddelanden genom att hålla in Ctrl och klicka på de meddelanden du vill radera.

Du kan sedan direkt klicka på Delete på ert tangentbord för att ta bort dessa.
Du kan även dra dessa till papperskorgen i vänsterspalten i din webbmail.

Dina meddelanden är nu flyttade till papperskorgen men är dock fortfarande ej raderade från servern.

För att radera dessa permanent så behöver du klicka på Papperskorgen i din mapplista i vänsterspalten.

Markera här samtliga meddelanden och radera dem genom att klicka på Delete på ditt tangentbord, eller klicka på Ta bort-knappen i verktygsfältet längst upp till höger.

Nu är dessa meddelanden raderade från servern.

Skulle du i första skedet råka ha flyttat ett meddelande till papperskorgen felaktigt kan du från papperskorgen dra tillbaka detta till Inkorgen genom att klicka på det och dra det till Inkorgen i din mapplista i vänsterspalten.

Byta till gamla layouten

Under menyvalet Inställningar–>Användargränssnitt kan du välja mellan det fullt mobilanpassade temat i webbmailen och det tidigare temat.
Dessa båda teman har inga funktionsskillnader mer än att det mobilanpassade fungerar i alla enheter.

Byta lösenord

För att byta lösenord till ditt e-postkonto behöver du logga in i din e-postadministration. Du loggar då in med din e-postadress och lösenord på https://www.loopia.se/mailadmin/ .

Se mer info här: https://support.loopia.se/wiki/administrera-e-postkonto/

Ställa in antispam-funktioner

För att justera ditt spamfilter i ditt e-postkonto behöver du logga in i din e-postadministration. Du loggar då in med din e-postadress och lösenord på https://www.loopia.se/mailadmin/ .

Se mer info här: https://support.loopia.se/wiki/administrera-e-postkonto/

Frånvaromeddelande

För att ställa in ett frånvaromeddelade till ditt e-postkonto behöver du logga in i din e-postadministration. Du loggar då in med din e-postadress och lösenord på https://www.loopia.se/mailadmin/ .

Se mer info här: https://support.loopia.se/wiki/administrera-e-postkonto/

Was this article helpful?

Related Articles