Välja distro till LoopiaVPS

LoopiaVPS stödjer i dagsläget endast operativsystemet Linux, som det finns hundratals versioner utav. Dessa versioner kallas för distributioner eller distros. För att komma igång med din LoopiaVPS är ett av de första stegen att välja distro.

Vilken distro kan jag välja till LoopiaVPS?

Alla Linux-distros använder oftast samma grundläggande kommandon, så om du vet hur du använder en distro bör du inte ha några svårigheter med att lära dig en annan.

Alla distros hanteras av olika organisationer och har sina egna för- och nackdelar. De distros du kan installera på en LoopiaVPS är Debian, Ubuntu, CentOS, Fedora och OpenSUSE. Valet av distro gör du under installationen av din VPS i Loopia kundzon.

debian

Debian är en av de äldre och vanligaste Linux-distributionerna. Den används av både privatpersoner, jätteföretag och allt däremellan. Debian använder sig av pakethanteraren aptitude och satsar väldigt mycket på stabilitet och säkerhet.

ubuntu

Ubuntu är byggt på Debian och har blivit väldigt populärt de senaste åren på grund av sin användarvänlighet och sitt enkla grafiska gränssnitt för skrivbordsdatorer. Ubuntu har i samband med detta blivit en populär distro för servrar, och används mer och mer. Det grafiska gränssnittet installeras inte automatiskt på en VPS.

centos.logo

CentOS är baserat på Red Hat Enterprise Linux (RHEL) och är vanligt bland större företag. Den används sällan av privatpersoner och mindre företag, men är inte helt okänd. CentOS använder yum som pakethanterare och har starkt fokus på enterprise-lösningar.

Logo_fedoralogo

Fedora ägs och utvecklas av organisationen Red Hat och påminner därför mycket om CentOS rent strukturmässigt. Fedora är dock främst utvecklat för att användas i skrivbordsmiljö och saknar popularitet som serversystem.

openSUSE

OpenSUSE är också en av de äldre distros som finns och drivs och utvecklas av Novell. OpenSUSE är inte heller alldeles vanligt som operativsystem för servrar, men ökar i popularitet för skrivbordsdatorer.