1. Home
  2. VPS
  3. Välja distro till LoopiaVPS

Välja distro till LoopiaVPS

LoopiaVPS stödjer i dagsläget endast operativsystemet Linux, som det finns hundratals versioner utav. Dessa versioner kallas för distributioner eller distros. För att komma igång med din LoopiaVPS är ett av de första stegen att välja distro.

Vilken distro kan jag välja till LoopiaVPS?

Alla Linux-distros använder oftast samma grundläggande kommandon, så om du vet hur du använder en distro bör du inte ha några svårigheter med att lära dig en annan.

Alla distros hanteras av olika organisationer och har sina egna för- och nackdelar. De distros du kan installera på en LoopiaVPS är Debian, Ubuntu, och CentOS. Valet av distro gör du under installationen av din VPS i Loopia kundzon.

debian

Debian är en av de äldre och vanligaste Linux-distributionerna. Den används av både privatpersoner, jätteföretag och allt däremellan. Debian använder sig av pakethanteraren aptitude och satsar väldigt mycket på stabilitet och säkerhet.

ubuntu

Ubuntu är byggt på Debian och har blivit väldigt populärt de senaste åren på grund av sin användarvänlighet och sitt enkla grafiska gränssnitt för skrivbordsdatorer. Ubuntu har i samband med detta blivit en populär distro för servrar, och används mer och mer. Det grafiska gränssnittet installeras inte automatiskt på en VPS.

Was this article helpful?

Related Articles