1. Home
  2. Webbhotell
  3. Uppgifter för utvecklare
  1. Home
  2. Utveckling/Teknik
  3. Uppgifter för utvecklare

Uppgifter för utvecklare

På denna sida har vi valt att samla information om de vanligaste uppgifterna som en utvecklare kan komma att behöva få tillgång till.

Istället för att ge din utvecklare tillgång till din kundzon, vilket potentiellt skulle kunna få ödesdigra konsekvenser vid eventuell tvist eller liknande er sinsemellan (det hoppas vi inte skall ske givetvis), så kan du ge din utvecklare nödvändiga uppgifter för att denne skall kunna utföra det arbete som ni har kommit överens om.

FTP

I regel så klarar sig en utvecklare med FTP-uppgifter för att ladda upp en befintlig sida.

I din kundzon kan du finna FTP-uppgifter genom att antingen klicka på FTP-konto under Lägg till/ skapa… eller genom att söka på just FTP i sökrutan. Du kan ge FTP-användaren tillgång till hela hemkatalogen, eller utvald underkatalog. I det sistnämnda alternativet så väljer du exempelvis endast den specifika sidan som din utvecklare skall få arbeta med. Du kan läsa mer om detta här.

Databas

Om din utvecklare behöver få tillgång till databasuppgifter (vi erbjuder MySQL och MS SQL) så kan du skapa en databas och användare i din kundzon. De flesta och vanligaste CMS-verktygen (exempelvis WordPress eller Joomla) använder sig utav en MySQL-databas.

Du skapar en databas genom att klicka på “Databaser” i menyn Lägg till/ skapa…. På den nya sidan klickar du på Ny MySQL-databas, väljer önskat domännamn i listan, fyller i en beskrivning om du önskar påminna dig själv om vad databasen avser och sedan klickar på Lägg till.

En ny sida kommer att visa den nya databasen och mer information om denna. Du får exempelvis uppgifter såsom databasnamn och vilken server som databasen ligger på. Detta är den information som din utvecklare kommer att vilja ha. Vi återkommer strax till vilka uppgifter som du skall ge din utvecklare, men först behöver du skapa en ny användare för din databas.

Skapa sedan en ny användare. Klicka här för att läsa om hur du gör det.

Summering och uppgifter

Nu skall du ha skapat de delar som din utvecklare behöver för att lägga upp din sida. De uppgifter som du skall delge din utvecklare är följande:

Uppgifter för FTP

• FTP-användarens namn
  • FTP-användarens lösenord
  • Server att ansluta mot: ftpcluster.loopia.se och port 21 (standard)

Uppgifter för databas

• Databasens namn: exempel mindoman_se
  • Databasens användare: exempel dbanv@s13579
  • Databasanvändarens lösenord
  • Databasserver att ansluta mot: exempel mysqlXXX.loopia.se

För att komma åt phpMyAdmin så använder din utvecklare samma princip som ovan, phpmyadminXXX.loopia.se där XXX ersätts med databasserverns nummer.

Om du känner att du fortfarande finns frågetecken eller osäkerhet hur du genomför stegen i guiden så är du givetvis välkommen att kontakta oss.