Intrång på sidan

Får du upp denna bilden eller ett liknande meddelande när du besöker din sida:

Om er webbsajt har blivit hackad eller virusinfekterad kan en bra start vara att gå igenom följande guide.

När intrång av denna typ händer så är det ett bra tillfälle att byta lösenord på alla ställen där det känns lämpligt, exempelvis FTP, epostkonton, Loopia Kundzon, databaser och dylikt.
Det kan, teoretiskt sett, vara ett problem som drabbat en eller flera datorer ni använder som arbetsstationer. Sk. trojaner (http://sv.wikipedia.org/wiki/Trojansk_h%C3%A4st) kan slinka in, även om man är försiktig. Om detta har skett kan exempelvis epost- eller FTP-konton blivit stulna.

• ) Börja med att gå genom era arbetsstationer med ett bra antivirus-program. Om ni inte har ett antivirus-program så finns det flera olika gratisvarianter på Internet och nedan har du några exempel:

Avira

Avast (kräver gratis registrering, men är ett bra program)

AVG

Ad-aware

Microsoft Security Essentials

• ) Du kan sedan lägga upp en temporär sida, som visar att websiten genomgår underhåll.
  • ) Ladda därefter hem allt material och ta bort det från websiten.
  • ) Byt nu lösenord för FTP, Loopia Kundzon och eventuella databaser.
  • ) Gå sedan genom det hemladdade materialet noggrant för att ta reda på hur angriparen tog sig in.
  • ) När detta är klart så åtgärdar ni problemet, vanligen genom att uppdatera de tredjepartskomponenter man använder, exempelvis Joomla eller WordPress.
  • ) Gå genom eventuella databaser och ta bort saker som inte skall ligga där. Det är inte ovanligt att en angripare skapar extra administratörskonton och liknande i exempelvis WordPress-databaser.
  • ) Ladda därefter upp material som ni vet är rent från skräp och ta till sist bort den temporära sidan.

Om ni har mer än en website så är det viktigt att veta att angripare ofta laddar upp extra filer på olika ställen i övriga websites i ett konto. Detta görs för att de skall kunna använda dessa filer för att ta sig in igen om man bara rensar en website av fler. Gå därför genom alla websites på ett konto.

Har du ingen backup på materialet så går det att återställa från backup hos oss.