1. Home
  2. One Click Installer
  3. Installera WordPress

Installera WordPress

Den här guiden går igenom hur du enkelt installerar WordPress med vår One Click Installer, och hur du sedan gör för att ändra utseende på din blogg och publicerar ditt första inlägg.

Att installera bloggverktyget WordPress här på Loopia är lekande lätt. Du behöver ej ladda hem egna installationsfiler utan får tillgång till en komplett WordPress-installation i ditt konto direkt via vår One Click Installer.

Logga in i din Loopia kundzon och överst på startsidan så hittar du våra snabbinstallationer. Här väljer du ”Starta en hemsida, blogg eller webbutik”

Välj sedan ”Starta en hemsida eller blogg (WordPress)” bland de system som erbjuds (WordPress är ett utmärkt verktyg även som en vanlig bloggfri webbsida).

I nästa ruta så fyller du i grundinformationen för installationen. Webbplatsens namn, ditt användarnamn för att kunna komma åt den administrativa delen, lösenord för detta och en e-postadress för användarnamnet.

Efter det så väljer du vilken domän eller subdomän du vill installera WordPress på. Om domänen/subdomänen redan existerar så kommer allt webbmaterial på denna att raderas till förmån för WordPress-filerna. E-post-inställningarna kommer ej att påverkas av detta.

Under avancerade inställningar så kan du även välja vilken databas som ska användas för databas-tabellerna som krävs för att köra WordPress. Du kan välja en befintlig eller skapa en ny.
Du kan även välja en plats för ditt statiska material (bilder, filmer etc.). Denna bör du lämna som den är.

När du sedan valt installera så kan det ta någon minut innan allt är installerat och klart och du får upp bekräftelsen på detta.

Om du installerade WordPress på en ny domän/subdomän eller på en domän/subdomän som tidigare hade ”Windows” eller ”Autobahn” som konfiguration så kan det ta upp till någon timme innan sidan blir tillgänglig på webben då DNS har uppdaterats för domänen. Invänta då bara detta så kommer sidan sedan att fungera för dig.

Vi ser alltid till att tillhandahålla den senaste stabila versionen av WordPress i installationsfasen men sedan är det av oerhörd vikt att du ser till att uppdatera ditt WordPress i takt med att nya versioner och säkerhetspatchar släpps till systemet. När du är inloggad i administrationsdelen av WordPress kommer du uppmärksammas på eventuella uppdateringar.

Klicka på länken ”Logga in och skriv ditt första blogginlägg” och ange de användaruppgifter du valde. Redan nu kan du faktiskt börja blogga. Men vill du ändra utseende på sidan fortsätter du enligt nedan. Den enklaste utseendeförändringen du kan göra är att ändra bild eller färg på huvudet i bloggen. Det gör du under Utseende → Sidhuvud.

Vill du istället lägga till ett helt nytt tema klickar du på Utseende → Teman. Här kan du söka på några olika kriterier. När du har hittat det tema du vill använda klickar du helt enkelt Installera under den lilla förhandsvisningen, och därefter Installera nu.

Nu kan du välja att förhandsgranska temat med ditt eget innehåll, och sedan välja Aktivera om du vill börja använda det direkt.

Ångrar du dig och vill byta tillbaka hittar du dina tidigare teman under Utseende → Teman, där du enkelt kan aktivera det gamla igen.

Har du CSS-kunskaper kan du bygga ett helt eget tema, eller modifiera ett befintligt. Det går att editera CSS direkt från Dashboard under Utseende → Redigerare.

För att skriva ditt första inlägg klickar du på Inlägg → Nytt inlägg. När du är klar med inlägget kan du först titta på det utan att publicera det genom att klicka Förhandsgranska. Är du nöjd klickar du Publicera för att inlägget ska visas på din blogg.

Tips: WordPress går alldeles utmärkt att använda till andra typer av sidor än bloggar. Du kan förutom blogg-/nyhetsflödet göra statiska sidor för vilken information som helst genom att klicka på Sidor -> Lägg till ny.

Tips: Tänk på att WordPress ständigt uppdateras med nya funktioner och säkerhetsuppdateringar. Håll alltid din WordPress, dina teman och dina tillägg uppdaterade med den senaste versionen. Om ett tema/tillägg inte stöds av den senaste WordPress-versionen så bör du ta bort/byta ut dessa teman/tillägg då det innebär en säkerhetsrisk att behålla dem eller att inte fortsätta att uppdatera din WordPress-version.