1. Home
  2. Databaser
  3. Skapa en MariaDB/MySQL-användare

Skapa en MariaDB/MySQL-användare

När du är inloggad i Loopia Kundzon hittar du en lista över dina databaser en bit ner på sidan. Klicka på den databas du vill administrera.

Därefter klickar du på Databasanvändare > Ny användare.

Du ska nu välja ett användarnamn och ett lösenord. Välj användarvärd, i exemplet nedan är phpMyAdmin vald som användarvärd. Klicka sedan på ”Visa fler rättighetsinställningar” och markera sedan samtliga rättigheter för denna nya användare. Avsluta med att klicka på Spara.

Användarvärd: Här anges vilka enheter som får anropa databasen.

• Unix hos Loopia: Detta val låter en hemsida som ligger på Unix-plattformen hos oss anropa databasen. Exempelvis behöver WordPress och Joomla en användare med den användarvärden för att fungera. Om du installerar sidan genom vår One-click-installer skapas en användare med den inställningen automatiskt.
  • Windows hos Loopia: Detta val används om du har en sida på vår Windows-plattform som ska använda databasen.
  • phpMyAdmin: Detta val innebär att den här användaren kan användas för att logga in i phpMyAdmin för att direkt redigera databasen. Den användaren behöver fulla rättigheter (se bilden ovan).
  • Ange värd: Här kan du ange IP-adressen för andra enheter som ska kunna anropa databasen, till exempel om du har ett program för att redigera databasen istället för att använda phpMyAdmin. Här är det också möjligt att använda wildcards som % för att tillåta en IP range (tex 172.22.223.%) eller att tillåta alla IP-adresser (%). Det senare är ingenting som rekommenderas annat än tillfälligt då det kan utgöra en säkerhetsrisk.