PHP är ett programmeringsspråk som bygger på öppen källkod och är det vanligast förekommande språket i de populära CMS-systemen som används på webben. Tex WordPress/Woocommerce, Joomla, Drupal och Opencart.
Programmeringsspråket PHP utvecklas hela tiden och varje år kommer en ny version som sen får en livscykel på cirka 3 år. Under de första två åren uppdateras versionen aktivt innan den sista året efter det endast får uppdateringar för kritiska säkerhetsbrister.
Efter denna livscykel på 3-4 år kommer inga fler säkerhetsuppdateringar och det är då en säkerhetsrisk att fortsätta använda den PHP-versionen (då inga kritiska säkerhetsbrister uppdateras längre).
Man kan läsa om de olika versionerna och när deras stöd upphör på PHP:s egna hemsida.
Måste jag uppdatera min PHP-version?
Svaret är Ja, din webbsida måste använda en aktuell PHP-version och i samband med att den äldre PHP-versionen slutar få säkerhetsuppdateringar tas den bort ur vårt utbud och sidor som använder denna PHP-version flyttas automatiskt upp till nästa PHP-version om du som kund ej gör det själv. I vissa fall kan flytten ske till en ännu högre PHP-version om skillnaden på versioner bedöms vara liten.
Vi flyttar alltid kundernas sidor ungefär en månad innan PHP-versionen tas bort ur systemet. Detta för att kunder som ej uppdaterat sina sidor ska hinna upptäcka ,flytta tillbaka till den äldre versionen och där uppdatera sin sida/php-kod innan det inte längre är möjligt.
Vi informerar alltid om den kommande ändringen några månader i förväg men som kund är det alltid bra att kontinuerligt under året underhålla sin sida och uppdatera dess komponenter. Att tex i WordPress alltid se till att man har senaste versionen av WordPress, tema och tillägg.
Fördelarna med att ha senaste PHP är:
- Snabbare hemsida. Senare PHP-versioner betyder mer optimerad kod och med det följer snabbare handlingstider av koden.
- Säkerhet. Din webb blir betydligt säkrare om den ligger på en aktivt uppdaterad PHP-version. Du riskerar inte att utsättas för intrång som beror på säkerhetshål i icke underhållna PHP-versioner och du behöver inte förlita dig på tredjepartsleverantörer att de ska täppa till dessa säkerhetshål.
- Nya PHP-funktioner. Den nya PHP-versionen innebär också nya och förbättrade funktioner. Något som utvecklarna av ditt CMS också tar vara på när de släpper nya funktioner. Du behöver då denna nya PHP-version för att ta del av nyheterna.
Finns det några nackdelar?
En nackdel med att byta PHP-version kan vara att du måste kanske byta ut ett tema eller tillägg på din hemsida.
Långt ifrån alla teman och tillägg i tex WordPress får kontinuerliga uppdateringar av sina utvecklare och många överges helt. På https://wordpress.org/plugins/ och https://wordpress.org/themes/ kan man söka på de tiotusentals gratistillägg/teman som finns till WordPress och där se när det senast uppdaterades. Om ett tillägg gör att din sida kraschar i en nyare PHP-version och det är 12+ månader sen sist det kom en uppdatering kan det bara en bra indikation på att man bör byta ut detta tillägg.
Hur byter jag PHP-version hos Loopia?
I din Loopia kontrollpanel kan du snabbt skifta mellan de aktuella PHP-versioner som erbjuds.
Först bör du säkerställa att din webbsida är redo:
- Säkerställ att du har uppdaterat din webbsida till den senaste versionen av ditt CMS.
- Ta bort plugins, teman eller andra gamla installationer du inte längre använder.
- Ändra PHP-versionen via Loopia Kundzon för att kontrollera att allt fungerar som det ska.
- Åtgärda eventuella problem som uppstått, antingen genom att lösa dem själv eller genom att be en utvecklare om hjälp. Du kan aktivera felmeddelanden som visar vilket tillägg modul på olika vis. I WordPress aktiverar du debug i filen wp-config.php och i övriga PHP-sidor och CMS som tex Joomla eller Opencart aktiverar du felmeddelanden i htaccess-filen. Gå sen tillbaka till den äldre PHP-versionen och uppdatera eller deaktivera/byt ut det eller de tillägg/tema som orsakar att sidan kraschar.
För att skifta version klickar du på den domän du vill skifta och väljer sen PHP-version. Skiftet tar sen några minuter och du kan när som helst byta tillbaka. Under skiftet kommer du få upp en liten snurra när du besöker din webbsida om att den konfigureras om. Då är det bara att avvakta. Tänk på att stänga av eventuella cache-funktioner på sidan under bytet, detta för att du ska se om bytet gjort någon förändring och inte bli lurad av att servern laddar en cache-lagrad sida efter bytet.