1. Home
  2. Domäner/DNS
  3. Uppdatera dynamisk IP-adress med LoopiaAPI

Uppdatera dynamisk IP-adress med LoopiaAPI

Om du vill uppdatera din dynamiska IP-adress hos Loopia men har stängt av inloggning med lösenord till kundzonen, eller om du helt enkelt inte vill skriva ditt kundzon-lösenord i klartext på din server, så kan du istället använda vårt LoopiaAPI.

Vi har skrivit ett färdigt skript i Python 3 som du kan ladda ned här.

Efter att du har laddat ned skriptet behöver du först döpa om det till dyndns_loopia.py. För att kunna köra skriptet behöver du först ha installerat Python 3. Tidigare versioner av Python kommer inte fungera.

Ifall du inte har skapat någon LoopiaAPI-användare ännu så behöver du göra det i din Loopia Kundzon innan du går vidare. LoopiaAPI-användaren behöver följande rättigheter för att skriptet ska kunna uppdatera en befintlig IP-adress:

• getZoneRecords
  • updateZoneRecord

Även följande rättigheter behövs ifall det inte finns någon A-pekare, eller om det finns fler än en A-pekare:

• removeZoneRecord
  • addZoneRecord

För att skriptet ska logga in med din LoopiaAPI-användare och uppdatera rätt domännamn så behöver du ändra några variabler i skriptet. För att kunna redigera filen behöver du använda dig av en ordentlig text-redigerare som är anpassad för kod. För Windows rekommenderar vi kostnadsfria Notepad++, men även Anteckningar kan fungera i nödfall. I macOS kan du använda dig av programmet Atom. Du bör undvika ordbehandlare som till exempel Microsoft Office Word då dessa program ofta lägger till osynliga formateringstecken och liknande som kan orsaka att känsliga skript slutar fungera.

När du har öppnat filen i din textredigerade så börjar variablerna du behöver ändra på vid rad 40. Byt ut platshållarna för variablerna username, password, domain, och subdomain.

• Variablerna username och password ska alltså var uppgifterna för din LoopiaAPI-användare.
  • domain är domännamnet utan någon subdomän, till exempel mindoman.se.
  • subdomain är domännamnets subdomän som ska uppdateras. Om önskar uppdatera rot-domänen anger du ”@” här.

Om allt har gått rätt till så ska du nu vara färdig och skriptet är redo att köras. Om du kör skriptet i en kommandotolk så visas en text efter att skriptet är klart som berättar vad den har gjort, eller om skriptet av någon anledning misslyckades.

För att schemalägga det här skriptet så att du inte behöver köra det manuellt kan du använda dig av Schemaläggaren i Windows, eller cron i macOS, Linux och andra Unix-baserade operativsystem.

Läs även gärna vår guide för hur du förbereder ditt domännamn för DynDNS.