1. Home
 2. LoopiaSEO
 3. Få din hemsida att synas på Internet

Få din hemsida att synas på Internet

Sökmotorsoptimering, sökmotorspositionering eller SEO (Search Enginge Optimize) kallas det när man försöker få en hemsida att synas genom att komma så högt upp på sökmotorernas listor som möjligt.

Produkten LoopiaSEO

Snabbaste vägen upp hos sökmotorerna är att använda ett verktyg som LoopiaSEO. Där får du en analys av din sida och korta uppgifter som hjälper dig att optimera din sida för sökmotorerna.

Grundläggande

Det vanligaste felet många gör vid skapande av sin hemsida är att man inte har med de fundamentala delarna i HTML så som titel, nyckelord och hanteringen av text och länkar. Dessa är viktiga då de utgör grunden för hur sökmotorerna ska hitta din hemsida.

Sökmotorerna har robotar eller spindlar som går igenom hemsidor och samlar in information om vad hemsidan har för innehåll. Det kallas att hemsidan indexeras, detta sker vanligtvis en gång per månad. Med den statistiktjänst vi erbjuder kan man se när detta sker för just sin hemsida och av vilken sökmotor.

En ny hemsida behöver man själv lägga till i de kösystem respektive sökmotor har. Hur du gör detta för Google Search Console beskrivs här.

Title

Att välja en titel på sin hemsida är en mycket viktig del i att få din hemsida att synas i sökmotorerna. Här är det bra att lägga till ord eller fraser som beskriver innehållet på din hemsida. Att bara skriva sitt företagsnamn räcker alltså inte för att få en bra placering. Denna titel kommer också att utgöra rubriken som visas i sökresultatet på sökmotorerna.

<title>En beskrivande titel till din hemsida.</title>

Nyckelord

Med nyckelord eller sökord menas de ord som besökare kan tänkas använda för att hitta till din hemsida. Allt som skrivs på din hemsida blir egentligen nyckelord för sökmotorerna. För att underlätta indexeringen av hemsidan kan man lägga till speciella nyckelord som bara sökmotorerna ser. Viktigt att tänka på är att endast använda ord eller fraser som relaterar till innehållet på hemsida. Annars kan det hända att sökmotorerna struntar i att indexera din hemsida.

<meta name="keywords" content="ange, ord, eller fraser">

Beskrivning

Att ange en korrekt beskrivning av innehållet på hemsidan är också viktigt för att synas på sökmotorerna. Viktigt är då att kort sammanfatta innehåll och syfte med hemsidan. Detta kommer att visas i sökresultatet när någon söker efter din hemsida.

<meta name="description" content="En kort beskrivning av innehåll.">

Länkar och bilder

När man lägger till bilder och länkar är det viktigt att lägga till en beskrivning för länken. Detta efter som sökmotorerna har robotar eller spindlar som kontrollerar din hemsida och de kan endast läsa text. Vid länkbyten är det speciellt viktigt att ange en beskrivning för länken till sin hemsida.

<img src="bild.jpg" alt="bildbeskrivning"></img>
<a href="www.minlänk.se" alt="länkbeskrivning">minlänk</a>

Allmänna förhållningsregler

 • Försök att dela upp din hemsida i flera mindre undersidor och sedan länka ihop dem. Det är också bra att ha en så kallad sitemap som beskriver de sidor som ingår i hemsidan.
 • När du delar upp din hemsida i mindre filer, viktig är då att döpa filer och kataloger korrekt. Med detta menas att man inte ska använda mellanslag och svenska tecken. Det är också bra om filnamnet eller katalognamnet har anknytning till innehållet.
 • Använd sidmallar (CSS-filer) för att utforma den text, de rubriker och länkar som finns på hemsida. Det gör att hemsidan blir mycket lättare att uppdatera och det blir lättare för sökmotorerna att indexera din hemsida.

Sammanställning

Här finner du en sammanställning av exempelkoden ovan.

<html>
 <head>
 <title>En beskrivande titel till din hemsida.</title>
 <meta name="keywords" content="ange, ord, eller fraser">
 <meta name="description" content="En kort beskrivning av innehåll.">
 <link href="sidmall.css" rel="stylesheet" type="text/css">
 </head>
 <body>
 <h3>En beskrivande rubrik</h3>
 Här skrivs det innehåll du vill ha på din hemsida.
 <img src="bild.jpg" alt="bildbeskrivning"></img>
 <a href="www.minlänk.se" alt="länkbeskrivning">minlänk</a>
 </body>
</html>
Was this article helpful?

Related Articles