Autobahn

Autobahn är en av Loopias tre webbplattformar (de andra är Apache under UNIX och IIS under Windows). Till skillnad från UNIX och Windows är Autobahn anpassad för att med hög hastighet kunna leverera statiskt material såsom html, bilder och video.

Vad skiljer Autobahn från UNIX och Windows?

Autobahn är en klustrad och redundant webbplattform baserad på operativsystemet FreeBSD och webbservern NginX. Den är specialanpassad för att med hög hastighet kunna leverera statiskt material såsom html, bilder och video. Till skillnad från UNIX och Windows kan Autobahn inte leverera dynamiskt material, dvs den kan inte köra skript och andra exekverbara filer.

Har du en hemsida som uteslutande baseras på html-filer och bilder så fungerar Autobahn utmärkt för dig. De flesta använder dock någon typ av skript på sin sida. Stämmer detta för dig så kan du använda Autobahn tillsammans med någon av våra andra plattformar.

Hur aktiverar jag Autobahn?

Precis som för UNIX och Windows så aktiverar du Autobahn på domän- eller subdomänsnivå. När du registrerar ett nytt domännamn eller skapar en ny subdomän genom Loopia Kundzon så kan du välja vilken plattform du vill använda.

Du kan även byta till Autobahn för befintliga domännamn genom Loopia Kundzon. Notera att om du använder .htaccess eller har egendesignade felsidor för en specifik domän eller subdomän behöver du använda konfigureringen Unix.

Viktigt att tänka på

Filer med nedanstående filändelse kommer av säkerhetsskäl ej att kunna besökas om de läggs upp under en domän eller subdomän som hanteras av Autobahn. Detta beror på att dessa filer kan innehålla känsliga uppgifter och programkod som skulle bli synlig för besökare eftersom Autobahn inte kan köra dem.

Lägger du upp en fil med någon av nedanstående filändelser så kommer webbservern rapportera HTTP error 403 - Forbidden.

*.asp
Active Server Pages
*.aspx
.NET Server Pages
*.conf
Diverse konfigurationsfiler
*.config
Använt av bland annat ASP.NET för att lagra konfigurationsinställningar
*.db
DBD-databaser samt andra databastyper
*.fcgi
FastCGI-filer
.ht*
Alla filer som börjar på .ht (gäller filnamn som börjar med en punkt, alltså ej exempelvis fil.html)
*.inc
Används bland annat av PHP för att lagra information
*.mdb
Microsoft Access-databaser
*.php
PHP-skript
*.pl
Perl-skript
*.py
Python-skript