1. Home
  2. Webbhotell
  3. Hur byter jag webbplattform?
  1. Home
  2. Loopia Kundzon
  3. Hur byter jag webbplattform?
  1. Home
  2. Utveckling/Teknik
  3. Hur byter jag webbplattform?

Hur byter jag webbplattform?

Genom Loopia Kundzon kan du för befintliga domännamn och subdomäner (nedan kallat domäner) byta webbplattform till antingen UNIX eller Windows. Utöver dessa har vi plattformen Autobahn som är anpassad för att med hög hastighet leverera statiskt material såsom html, bilder och video.

Viktigt att tänka på vid plattformsbyte

När du byter operativsystem för en viss domän byts även den server eller det kluster som hanterar din webbplats. Det innebär att din webbplats får en ny IP-adress. Detta medför normalt inga vidare åtgärder, men två punkter finns att ta i beaktande – båda dessa scenarier är relativt ovanliga dock:

• I det fall att din hemsida använder MySQL och din databasanvändare enbart har behörighet från webbserverns unika IP-adress, då behöver du uppdatera värdadressen.
  • I det fall att din huvuddomän inte använder Loopias namnservrar, och webbadressen är pekad med IP-adress hos din DNS-operatör, då behöver du uppdatera A-pekaren hos dem. Om du klickar blå knapp Namnservrar på domänen i kundzonen kan du se om Loopias servrar används eller inte.

Byta webbplattform

Logga in i Loopia Kundzon och klicka på din domän. Du kan här välja plattform.

OBS! Om du byter från Windows ASP.NET till någon annan konfiguration kommer alla filer på ditt FTP-utrymme för Windows-plattformen tas bort. Innan du byter till en annan konfiguration bör du logga in på din FTP och ladda ner en backup av din Windows-sida.

När du genomfört plattformsbytet genom att trycka på Spara uppdateras våra DNS-servrar. Därefter är det bara att vänta på att pekningarna slår igenom. Detta kan ta minuter eller några timmar, beroende vilket TTL-värde (dvs. antal sekunder) som du har haft inställt på domänen eller subdomänen ifråga.

En nödvändig förutsättning är också att våra namnservrar används för domänen.

Under övergångstiden kan dina besökare nå antingen den gamla eller den nya plattformen.

IP-adress och namnservrar

Efter att du genomfört ditt byte ser du enklast den nya IP-adressen genom att kika i DNS-editorn (blå knapp DNS-editor på din domän i kundzonen). Du kan där även se den teoretiska maximala väntetiden, TTL, angivet i antal sekunder.

Om du klickar blå knapp Namnservrar på domänen kan du se om Loopias namnservrar används eller inte.

Om du använder en annan namnserverleverantör för din domän behöver du logga in där och uppdatera pekningen för hemsida till den nya IP-adressen.