1. Home
  2. Övrigt
  3. Rensa Cache

Rensa Cache

I den här guiden ser du hur du tömmer cacheminnet i de vanligaste webbläsarna. Cache på en dator är ett lagringsutrymme för data som nyligen användes av centralprocessorn (CPU). CPU:n kan hämta information extremt snabbt och använda den för att bearbeta nästa del av informationen. Ett bra exempel på regelbunden användning av en cache bör vara de många sidorna, bilderna och webbadresserna som webbläsaren rutinmässigt samlar in och lagrar i en mapp på hårddisken. Nedan finns olika sätt att tömma cacheminnet i Google Chrome, Mozilla Firefox och Internet Explorer.

Google Chrome

Klicka på 3 prickarna som du finner i det övre högra hörnet i din webbläsare.

klicka på ”historik” och sedan ”historik” i menyn som öppnas upp.

Klicka på ”Rensa webbinformation”.

Välj hur långt bak i tiden du vill att din rensning ska gå. Standardinställningen är 4 veckor men du kan välja genom att klicka på rutan för tidsintervall. Välj sedan vilken typ av historik som du vill rensa ur. Webbhistorik, nedladdningshistorik, cookies och andra webbplatsdata t.ex. Valet gör du genom att bocka eller ur rutan till vänster för varje rad i listan. Klicka slutligen på ”Rensa data”.

Mozilla Firefox

Klicka på de tre parallella strecken uppe i det högra hörnet i din webbläsare

Klicka sedan på ”biblioteket”

därefter klickar du på ”Historik”

Nästa val är ”Rensa ut tidigare historik”

I det nya fönstret som öppnas får du valet att ställa in hur långt bak i tiden som du vill rensa historiken. Standardinställningen är vanligtvis senaste timmen. När du valt tidsramen för din rensning så kan du välja vilken typ av historik du vill ta bort. Kakor och Cache till exempel. Efter du gjort ditt val så trycker du på ta bort

Internet Explorer

Öppna Internet Explorer och klicka på kugghjulet i det övre högra hörnet.

Därefter klickar du på ”Internetalternativ”.

En ny ruta öppnas upp och där väljer du ”Ta bort…” under Webbhistorik.

Nu får du välja vilken typ av historik som du vill rensa ur; Temporära internetfiler och webbplatsfiler (cache), cookies och webbplatsdata t.ex. När du gjort ditt val så trycker du på ta bort.