SPF

E-post är utformat liknande vanlig post. Det går att förfalska avsändaren av ett e-postmeddelande likt man kan göra med ett vanligt brev. Detta innebär att någon kan skicka e-post där din e-postadress verkar vara avsändaren.

Att man får en massa studsar tillbaka på e-postmeddelanden som inte har kunnat levereras utan att själv ha skickat något är därför ett väldigt vanligt problem.

En spam-robot på internet som snappat upp din e-postadress kan använda den för att skicka ut reklam och liknande.

Det finns någonting som kallas SPF (Sender Policy Framework) som styr vilka e-postservrar som har rätt att skicka e-post från ett visst domännamn. Detta placeras som ett TXT-record i domännamnet DNS-konfiguration.

Om du inte vill att andra servrar ska kunna skicka e-postmeddelanden med ditt domännamn så kan du använda följade SPF-record:

@	IN	TXT	"v=spf1 include:spf.loopia.se -all"

Detta tillåter endast våra e-postservrar att skicka e-postmeddelanden från ditt domännamn. Notera då att om du använder en e-postklient för att skicka e-post så behöver du använda vår utgående server och inte din internetleverantörs.

För att lägga in detta loggar du först in i Loopia Kundzon, klickar på din domän i listan Domännamn och klickar på DNS-editor. När du väl kommit in där så klickar du på Lägg till under subdomänen @ och väljer typen TXT.

Fyll sedan i nedanstående information:

Typ: TXT
TTL: Oftast 300 eller 3600 (samma som på övriga pekare under @)
Data: "v=spf1 include:spf.loopia.se -all" (med "-tecken)

Notera att det kan ta upp till 24 timmar innan DNS är uppdaterat och detta träder i kraft.

Om du vill skapa ett helt eget SPF-record eller vill att mer information så har vi samlat dessa länkar:

Was this article helpful?

Related Articles