OpenCart

OpenCart är en mycket flexibel och populär webbshoplösning. Den kan snabbt och smidigt installeras på din domän genom Loopia Kundzon.

Installera OpenCart

OpenCart installeras bara med ett språk, det språk som du nu ser din kundzon i. Om du har kundzonen på engelska blir webbshoppen på engelska, och har du den på svenska blir webbshoppen på svenska. Om du vill byta språk före installation, klicka först på rätt flagga längst ner i kundzonen.

På startsidan i kundzonen, klicka Starta en hemsida, blogg eller webbutik. Välj OpenCart på nästa sida. Du möts av ett formulär.

Följande gäller:

• Användarnamn och Lösenord. Välj ett namn och ett lösenord som du trivs med; detta är uppgifterna du kommer att logga in i OpenCart med för att administrera din webbshop.
  • E-postadress. Ange en befintlig e-postadress som du kan ta emot mail på. Meddelanden som OpenCart behöver skicka till dig går till denna adress.
  • Installationsplats. Välj om du vill installera på en befintlig domän eller subdomän, om du vill installera på en ny subdomän eller om du vill ha din webbshop i en undermapp på en befintlig domän. En varning kan visas om radering av filer för platsen du valde. Vet du med dig att inget du önskar ha kvar ligger där, är det riskfritt att installera. Annars, säkerställ filerna via FTP först.
  • Avancerat. Här kan du välja att installera i befintlig eller ny databas.

Klicka slutligen på Installera och vänta en kort stund medan OpenCart installeras. Notera att det därefter i vissa fall kan dröja från några minuter upp till ett par timmar innan du kan besöka sidan och logga in och börja arbeta med den.

Logga in i adminpanelen

När du har installerat OpenCart är det dags att logga in i adminpanelen för att göra inställningar, lägga till produkter och i allmänhet bekanta sig med OpenCart. Detta gör du genom att besöka länken du fick i slutet av installationen och logga in med det användarnamn och lösenord du valde under installationen.

Efter att du loggat in kommer du till adminpanelen där du sköter inställningar, hanterar kategorier och produkter och kan se statistik över dina försäljningar.

Inställningar

För att ändra inställningarna för din webbshop går du till ”System” > ”Inställningar” i adminpanelen. Där kan du ändra ”Allmänt” så som butikens namn och kontaktuppgifter. Det finns även en del andra inställningar som du kan göra under de andra flikarna för att sätta en lite mera personlig prägel på din webbshop.

Hantera kategorier & produkter

För att hantera dina kategorier går du till ”Katalog” > ”Kategorier”. Här kan du ändra, skapa nya och radera kategorier. Under ”Katalog” > ”Produkter” ändrar du, skapar nya och raderar produkterna. För varje produkt kan du fylla i de vanliga värdena som man behöver i en webbshop för att kunna hålla bra koll på sitt utbud.

Ändra utseendet på webbshopen

För att ändra utseende på din webbshop behöver du lägga in ett nytt tema. Om du inte har kunskapen att själv utveckla ett sådant finner du flertalet färdiga på OpenCarts hemsida. För att sedan installera ett tema som du laddat ner ansluter du till ditt webbhotells-konto via FTP. Temat ska ligga i mappen /mindoman.se/public_html/catalog/view/theme. När detta är gjort går du till ”System” > ”Inställningar” > ”Butik” i adminpanelen och väljer ditt nyinstallerade tema under ”Mall”. Klicka sedan på ”Spara” så är ditt nya tema aktivt.

Lägga till fler språk

Om du behöver ha fler språk än det språk som finns förinstallerat så kan du ladda ner extra språkpaket från OpenCarts hemsida. Språkfilerna laddar du sedan upp på ditt konto via FTP. När de är uppladdade där loggar du in i adminpanelen och går till ”System” > ”Plats” > ”Språk”. Där klickar du på ”Infoga” och fyller i alla fält med information om ditt språkpaket. Vilka värden som ska fyllas i här varierar beroende på språkpaket, men till de flesta språkpaket medföljer en kort guide som talar om vilka värden som gäller.

När du är klar klickar du på ”Spara”. För att börja använda ditt nyinstallerade språkpaket går du till ”System” > ”Inställningar” > ”Lokalt” och väljer språk i listan bredvid ”Språk” eller ”Språk i administrationsdelen”. För att spara inställningarna klickar du på ”Spara”.