reCAPTCHA i WordPress och Contact Form 7

Denna guide visar hur du som användare av WordPress och Contact Form 7 kan skydda din sida från skräppostutskick via sidans kontaktformulär. Många captcha-lösningar för kontaktformulär har visat sig otillräckliga varav Googles Recaptcha-lösning nu har nått version 3.

Det finurliga med version 3 är att det inte längre behövs något aktivt av sidans besökare. Recaptcha-lösningen finns där i bakgrunden och läser av besökarens mönster/händelser och gör då bedömningen om detta är en riktigt besökare eller bot.

I de senare versionerna av Contact Form 7 har man tagit bort den egna captcha-lösningen till förmån för de externa lösningar som finns. I menyn för kontaktformuläret väljer du då Integration och sedan ”reCaptcha”

Nästa steg är att lägga in dina Google-nycklar för sidan. Dessa får du via ett Google-konto och du kan klicka på denna länk för att nå kontot. Hos Google sen lägger du till din webbplats genom att klicka på kugghjulet.

Efter att sidan är klar kan du i fältet ovanför din domän/domäner hämta dina Google-nycklar Under rubriken ”reCAPTCHA keys”

Dessa nycklar klipper du sedan in på din sida under reCaptcha-inställningarna i Contact Form 7

Spara och nu är sidan skyddad av Googles reCAPTCHA v3

Det första du nu kommer märka är att samtliga sidor fått en liten reCAPTCHA-logga. Detta beror på att reCAPTCHA är aktivt på samtliga av webbplatsens undersidor.

Om du ej vill att denna ska vara synlig kan du dölja denna via en liten kodsnutt i temats CSS-fil. I detta exempel kör vi temat Storefront och lägger in den extra css-koden via Utseende–>Anpassa i WP-adminmenyn.

Koden som läggs in under ”Extra CSS” är:

.grecaptcha-badge {
    visibility: hidden;
}

Om man avser att dölja denna reCAPTCHA behöver man enligt Google villkor upplysa besökaren med följande text/länkar vid kontaktformuläret:

Denna sida är skyddad av reCAPTCHA och Googles
    <a href="https://policies.google.com/privacy">integritetspolicy</a> och
    <a href="https://policies.google.com/terms">avtalsvillkor</a> gäller.

Denna text kan givetvis översättas och man lägger in den på valfri plats i formuläret.