1. Home
  2. E-post
  3. POP3 med sparad kopia på servern

POP3 med sparad kopia på servern

En vanlig funktion i e-postklienter är ”spara en kopia av meddelandet på servern” vilket ofta används för att ha en ”backup” av meddelandet sparat på e-postservern. Funktionen i sig är inte dum, men det finns scenarion där detta kan ställa till ett problem; e-postflyttar, omstruktureringar på servern eller nya uppdateringar av e-postklienten.

Låt säga att du har valt att ha funktionen aktiv och att du exempelvis tar emot 500 meddelanden inom loppet av en månad. Av dessa 500 meddelanden väljer du att kasta 200 i din dator. Då en POP3-anslutning inte synkar båda vägarna så kommer inte meddelanden som du tar bort lokalt att försvinna på servern. Det innebär att samtliga 500 meddelanden kommer att finnas kvar på servern.

Om vi tar med oss ovanstående scenario och lägger till en e-postflytt så kommer ditt e-postprogram att börja kommunicera med den nya e-postservern. Varje e-postmeddelande har ett unikt id som är associerat med den server som tog emot meddelandet och när ditt program nu kommunicerar med den nya e-postservern så kommer ditt program att tro att detta meddelandet inte har hämtats till din dator vilket resulterar i att de 500 meddelanden som vi nämnde tidigare kommer att hämtas till din dator.

POP3 har sina goda fördelar, men skulle exempelvis din hårddisk, eller vilken enhet du har valt att ta hem dina meddelanden på, gå sönder så är risken stor att dina meddelanden går förlorade. Vi på supporten brukar alltid rekommendera att använda en IMAP-anslutning för att alltid vara ajour oavsett hur man tittar på sina meddelanden (e-postklient/webbmail via dator, läsplatta eller mobiltelefon).