1. Home
  2. E-post
  3. Mozilla Thunderbird

Mozilla Thunderbird

Nedan har vi sammanställt en guide på hur man konfigurerar Mozilla Thunderbird med att kunna hämta och skicka e-post. Klicka på bilderna för att kunna se dem i större storlek.

Mozilla Thunderbird är en helt kostnadsfri e-postklient som är utvecklad av The Mozilla Foundation. Mozilla Thunderbird har stöd för SMTP, POP3 och IMAP. Den har dessutom inbyggd adressbok och stöd för RSS-flöden.

Du kan hämta den senaste versionen utav Mozilla Thunderbird genom att klicka här.

Ställa in ett nytt konto

Automatisk installation

Som e-postkund på Loopia kan du nyttja vår funktion för att automatiskt ställa in ditt e-postkonto i Thunderbird.

Välj att du vill lägga till ett nytt konto och ange där din e-postadress och tillhörande lösenord.

Thunderbird kommer nu att hitta dina serverinställningar och du kan här bara klicka på Done.

E-postkontot är nu installerat och du kan nu skicka/ta emot e-post via din Thunderbird-klient.

Manuell installation

Nedan visar vi hur man sätter upp ett IMAP-konto i Mozilla Thunderbird. Denna guide är skriven med den svenska versionen av Mozilla Thunderbird 17 för Windows. Vissa avvikelser kan förekomma mellan olika versioner och språk, men det bör vara enkelt att följa denna guide även om du använder en annan version av Thunderbird.

Starta programmet enligt de medföljande instruktionerna.

Om du startar programmet för första gången visas Kontoguiden direkt, i annat fall går du in i meny-knappen uppe till höger och väljer Nytt meddelande och sedan Skapa ett nytt e-postkonto.

En ny ruta visas och här behöver du klicka på knappen Hoppa över det här och använd en existerande e-postadress:

Fyll sedan i ditt namn, e-postadress och lösenord och klicka på Fortsätt.

Programmet kommer på egen hand försöka hitta de inställningar som krävs, dessa behöver du dock redigera. När programmet sökt färdigt klickar du på Manuell inställning och du får på egen hand fylla i de inställningar som krävs.

I den här guiden kommer vi att använda IMAP som kontotyp i rullgardinsmenyn, önskar du att använda POP3 istället, väljer du detta här. Inkommande serverns värdnamn skall vara mailcluster.loopia.se och i SSL bör du ställa in SSL/TLS. Detta bör automatiskt ändra den inkommande porten till 993, i annat fall så ändrar du detta. Slutligen så behöver du sätta Autentisering till Lösenord.

Utgående serverns värdnamn skall även här vara mailcluster.loopia.se och i SSL bör du ställa in STARTTLS, till sist behöver du sätta Autentisering till Lösenord.

I Användarnamn anger du hela din e-postadress.

Klicka till sist på Skapa konto och kontoguiden är nu slutförd. Testa gärna att skicka ett meddelande till dig själv, och sedan en extern e-postadress för att se om ditt e-postkonto fungerar korrekt.

Redigera ett befintligt konto

Om du redan har ett konto inlagt i Mozilla Thunderbird, men har problem att skicka eller ta emot meddelanden kan du behöva ändra några serverinställningar. För att komma åt dessa inställningar behöver du klicka på meny-knappen uppe till höger för att sedan klicka på Inställningar och Kontoinställningar.

Välj här ditt e-postkonto i vänsterspalten, och klicka sedan på Serverinställningar:

Här behöver du kontrollera att Servernamn är inställd på mailcluster.loopia.se, att Port är inställd på 143, samt att Användarnamn är hela din e-postadress.

Under detta behöver du även kontrollera så att Anslutningssäkerhet är inställd på antingen Ingen eller STARTTLS. Om du önskar att använda SSL (kryptering) väljer du SSL/TLS här, och då måste du ändra Port till 993. Till sist behöver du se till att Autentiseringsmetod är inställd på Lösenord.

När du kontrollerat ovanstående inställningar behöver du välja Server för utgående server i vänsterspalten, välja ditt konto i listan, och sedan klicka på Redigera…:

Se här till att Server är inställd på mailcluster.loopia.se och att Port är ställd på 587. I rullistan för Anslutningssäkerhet väljer du antingen Ingen eller STARTTLS, om du önskar att använda SSL (kryptering) väljer du SSL/TLS istället, då måste du ändra Port till 587.

Till sist behöver du se till att Autentiseringsmetod är inställd på Lösenord och att Användarnamn är hela din e-postadress.

Nu är e-postinställningarna ändrade, tryck på OK för att spara inställningarna. Testa gärna att skicka ett meddelande till dig själv, och sedan en extern e-postadress för att se om ditt e-postkonto fungerar korrekt.

Skapa en signatur

För att skapa en signatur i Thunderbird så högerklickar du på din e-postadress i vänsterfälet och väljer ”Inställningar”. Där har du sedan rutan ”Signaturtext” Där du kan fylla i din textsignatur eller välja att använda HTML för en signatur med tex bilder, fet stil etc.