Uppgradera WordPress

Detta är en övergripande instruktion om hur du kan uppgradera din installation. Observera att en uppgradering av WordPress enbart uppgraderar grundfilerna. Om du har installerat tillägg/teman bör du även uppgradera dessa om möjligheten finns.

Varför uppgradera?

Då WordPress är ett ständigt uppdaterande system så dyker det då och då upp säkerhetshål i äldre versioner. Dessa säkerhetshål kan ge upphov till nedtid av er sida då obehöriga kan komma åt och ändra information i ert WordPress-system.

En annan god anledning att hålla sitt system uppdaterat är att vi på Loopia kontinuerligt uppdaterar våra servrar. Detta gör vi för att bibehålla den höga säkerheten och ge dig som kund möjligheten att ta del av de nya funktioner som erbjuds. Då äldre versioner av WordPress (version 2.8.2 och äldre) ej har stöd för nyare versioner av PHP (Version 5.3 och nyare) så är det en god ide att alltid uppdatera sin WordPress.

Hur uppgraderar jag WordPress?

Innan man uppdaterar en WordPress-installation är det viktigt att säkerställa att man har en backup av sin sida. Givetvis har du på Loopia alltid full backup och du kan återställa din hemsida genom Loopia Kundzon.

Om du känner dig osäker och vill ha ännu mera kontroll kan du givetvis också ta en manuell backup av din databas hos oss. Vill du även göra en säkerhetskopiering av dina filer gör du det med hjälp av ett FTP-program.

Automatisk uppdatering (WordPress 2.7 eller nyare)

Från och med version 2.7 så är uppgraderingsfunktionen inbyggd i WordPress. Om du har en version nyare än 2.7 men äldre än den senaste versionen av WordPress så kommer du i din WordPress-administration mötas av denna texten på svenska eller engelska:

wordpress-update

Du kan då direkt klicka på denna länken ”Vänligen uppdatera nu” för att gå vidare till uppgraderingsvalen.

wordpress-update2

Klicka här på ”Uppdatera nu” så kommer WordPress automatiskt påbörja uppdateringen. Uppdateringen kan ta några minuter, så låt sidan vara öppen tills dess att uppdateringen är klar.

Uppgradera tillägg och teman

I samband med uppgraderingen så kan det även vara en god idé att uppgradera sina tillägg och teman på sidan. Om det finns en nyare version av de plugins du använder dig utav så kommer du att se detta i ditt administrationsgränssnitt.

wordpress-update-menu

Klicka här i kryssrutan för det tillägg eller tema du vill uppdatera och klicka på ”Uppdatera teman/tillägg”. Uppdateringen kan ta några minuter så låt fönstret stå öppet tills dess att uppdateringen är klar.

wordpress-update-theme

Manuell uppgradering (WordPress 2.6 eller äldre)

Att uppdatera manuellt kan behöva göras om man har en gammal version av WordPress eller om admin-gränssnittet inte fungerar att logga in på. Man kan också göra detta om man vill installera om kärnfilerna för WordPress.

1. Ladda ner den senaste versionen av WordPress här och packa upp filerna i en mapp på din dator.
  2. Logga in på ditt FTP-konto och navigera till den mapp där WordPress är installerat. Normalt brukar sökvägen vara ”dindoman.se/public_html/”.
  3. Kopiera över allt från mappen på din datorn till mappen på FTP-kontot, förutom mappen ”wp-content”. Får du frågan om du vill ersätta filerna svarar du ”Ja”.