Text kring bild i Sitebuilder (v7)

Vänligen observera att denna guide gäller Sitebuilders som installerats före 2016-10-06. Har du installerat din Sitebuilder efter dess eller inte genomfört installationen än så finner du de aktuella guiderna för den nya Sitebuildern här

Inledning

Du kan placera bilder på din webb på två olika sätt: antingen genom att placera ut en bild-widget, eller genom att infoga bild i en text-widget. Det sistnämnda förklarar vi i denna guide. Den avgörande skillnaden mellan de två är att du kan låta en längre text flöda fritt kring en bild som läggs i en text-widget. Behöver du inte det utseendet är det rekommenderat att i stället dra in en bild-widget till sidan.

Känner du dig osäker på text-widgeten i sig, kika gärna igenom guiden hur du arbetar med text först.

Guide

1. Ta upp textredigeraren. I detta fall ska vi placera en bild längst uppe till höger. För att uppnå just detta är det enklast att först placera markören längst upp och även till vänster om texten på första raden.

2. Klicka sedan landskaps-ikonen för att välja bild.

3a. Förstahandsvalet är förstås att välja en bild från ditt aktuella bildarkiv. Klicka på en bild och den infogas omedelbart.

3b. Som alternativ kan du välja Länk. Effekten är densamma: att bilden syns på din webb. Förutsättningen är att du känner till exakt adress (URL) för en bild på annan adress. Det handlar normalt om en överenskommelse som tillåter dig att du använder bilden i fråga; kanske ett moderbolags eller leverantörs logotyp. I vårt exempel väljer vi dock en av bilderna som vi har i arkivet.

4. Med bilden i texten ser det vanligtvis lite snett ut. Det är normalt. Vi behöver nu välja hur bilden ska ligga i relation till texten. Klicka på bilden och sedan knappen mitt på bilden.

5. Några valmöjligheter visas.

Förklaring:

• Titel. Används som s k alt-tagg, vilken visas på punktskriftskärmen för synskadade, och även när besökaren valt att inte visa bilder eller om bilden inte visas av annat skäl.
  • Länk (URL). För att göra bilden klickbar och länkad till adressen du anger här.
  • Öppna länk i ny flik. Länken öppnas inte i samma flik eller fönster, utan i ny flik eller nytt fönster (beroende på besökarens inställning). Normalt bockar du i denna när du länkar till en extern sida, dvs inte en av dina egna sidor.
  • Position. För placering av bilden i relation till texten.

I detta fall väljer vi placering till höger, för att få bilden längst uppe till höger. Förutsättningen för att det ska bli som vi tänk oss är att markören var rätt placerad från början (se punkt 2).

6. Nu är vi klara och texten ska ligga intill bilden både till vänster och höger! Som alltid, glöm inte att spara och sedan antingen förhandsgranska eller publicera!