Skapa en Mallwidget i gamla Sitebuilder (v6)

Vänligen observera att denna guide avser en tidigare version av Loopia Sitebuilder. Har du installerat Loopia Sitebuilder efter 2014-06-23 eller ännu inte installerat, se då i stället dessa guider.

En mallwidget används för att skapa en beständig uppsättning av widgets. Det är lämpligt i de avseenden du vill att innehållet i exempelvis en header eller footer ska se exakt detsamma ut oavsett vilken sida det återfinns på.

Du kan välja vilka sidor du placerar mallwidgeten på. De förändringar du gör i en mallwidget kommer dock att slå igenom på samtliga sidor där den specifika mallwidgeten är placerad.

Du kan placera de flesta andra widgets (Bakgrund, Textblock, Navigeringsmeny etc) i en mallwidget. Dessa widgets kan alltid redigeras separat inom mallwidgeten. Däremot kan du inte placera en mallwidget i en annan mallwidget.

Vissa sidmallar har redan förskapade mallwidgets och de bör inte tas bort, då det kan påverka sidans layout. Önskar du skapa din egen, lägg till den parallellt.

Skapa en mallwidget

1. Mallwidgeten finner du längst ner till vänster i Sitebuilderns redigerare.

2. Klicka på Lägg till.

3. Då öppnas följande fönster. Välj beskrivning. Här kallar vi mallwidgeten ‘exempel_header’.

4. Gå till Mallar. Placera markören på din mallwidget, vänsterklicka och dra ut mallwidgeten. Släpp den där du vill ha den på sidan.

5. När du klickar på din mallwidget ska det bli en orange ram omkring den. Då vet du att det är en mallwidget du hanterar.

6. Är mallwidgeten markerad kan du dra andra widgets till den.

Obs: Säkerställ att widgeten kommer att hamna innanför den orangea ramen innan du släpper den.

7. Mallwidgetens storlek kommer att justeras beroende på vad du placerar för innehåll i den.

Den kommer också att ordna widgets bredvid varandra.

8. Det finns en möjlighet att låsa en mallwidget, så att man inte lättvindigt råkar ändra dess innehåll.

• För att låsa mallwidgeten, klicka på hänglåssymbolen i verktygsfältet.

• För att låsa upp mallwidgeten, dubbelklicka på den.