Piwik: Statistik för dina hemsidor och e-butiker

logo_piwik

Att samla in statistik om besökare till din hemsida eller e-butik kan vara mycket användbar information. Har du en kampanj vill du kanske exempelvis veta om den hade någon märkbar effekt; hur många besök genererade det, varifrån kommer besökarna, vilka tidpunkter görs besöken eller vilka produkter säljs bäst. Piwik kan hjälpa dig med detta och gör det dessutom i en snygg lösning med appar för både mobil och surfplatta.

För att installera Piwik så behöver du ett webbhotellkonto hos oss, lite kunskap om hur ett FTP-program fungerar och hur du redigerar dina webbfiler. Du finner Piwik här.

Förbereda installationen

Börja med att logga in i din kundzon och skapa önskad plats för din installation, i vårt exempel har vi valt subdomänen “stat.mindoman.se“. Klicka på “Subdomän” till höger i din kundzon och välj önskad domän och ange sedan ett namn för din subdomän och klicka på “Lägg till”.

När din subdomän är skapad så behöver du också skapa en databas för att koppla till Piwik, du kan också välja en befintlig databas. Din databasanvändare behöver också ha fullständiga rättigheter.

När du har skapat en databas med en användare så sparar du följande information för ett senare steg i processen:

• Databasnamn
  • Databasserver
  • Databasanvändare
  • Databasanvändarens lösenord

Hämta och packa upp Piwik

Nu är det dags att hämta Piwik. I de allra flesta fall så läggs nedladdade filer i mappen “Hämtade filer” men du klickar dig till sedan till den mapp där dina nedladdade filer hamnar. Högerklicka på “piwik.zip” och välj att extrahera filerna i önskad mapp. Du bör nu ha en mapp med följande filer:

extracted_piwik

Klicka dig in i mappen “piwik” för att visa de filer som skall laddas upp med ditt FTP-program. Du bör efter det se följande filer:

files_piwik

Överföra filer via FTP

För att överföra filerna för Piwik så öppnar du nu ditt FTP-program. I vårt exempel så använder vi FileZilla men du finner också guider för andra FTP-klienter i vår kunskapsdatabas.

Du börjar med att öppna FTP-programmet och ansluta mot servern. När du är inloggad så klickar du dig in i fjärrkatalogen för den subdomän som du tidigare skapade och sedan in i mappen “public_html”. Du markerar sedan samtliga filer i mappen “piwik” och drar sedan dessa till mappen enligt följande:

transfer_files_piwik

Dina filer kommer nu att laddas upp till servern hos oss och när samtliga filer är överförda så kan du stänga programmet.

Installera Piwik

Nu har du kommit så långt att det är dags att gå till adressen för din installation. Öppna en webbläsare och knappa sedan in adressen för din installation, i vårt fall “stat.mindoman.se”.

Steg 1.
Du möts av en välkomstsida för installationen enligt följande:

step1_begin_piwik

När du klickar på nästa så kommer installationen att känna av utifall de förutsättningar för att verktyget skall fungera har uppfyllts (Steg 2), och då de redan är uppfyllda som standard hos oss så kan du fortsätta genom att klicka på “Nästa”.

Steg 3.
Nu är det dags att ta fram de databasuppgifter som du sparade tidigare. Du fyller i dina uppgifter i önskade fält:

• Databasserver: mysqlxxx.loopia.se
  • Inloggning: databasanvändare@xxxxx
  • Lösenord: databasanvändarens lösenord
  • Databasnamn: din databas ex. mindoman_se
  • Tabellprefix: kan vara förifyllt värde eller önskad prefix
  • Adapter: mysqli

step3_database_piwik

När du har fyllt i samtliga uppgifter så klickar du på “Nästa”.

Steg 4.
Om alla uppgifter har fyllts i korrekt så kommer processen att gå vidare och du möts av en sida som indikerar att tabellerna har skapats korrekt i databasen och du klickar då på “Nästa”:

step4_tables_piwik

Steg 5.
Nu är det dags att skapa en användare för Piwik, den användare som du kommer att använda dig utav för att logga in och administrera och se din statistik. Du väljer ett användarnamn, lösenord samt en e-postadress dit ditt lösenord kommer att skickas om du skulle glömma ditt nuvarande lösenord. Önskar du ej få erbjudanden eller meddelanden om uppdateringar från Piwik.org så bockar du ur de rutorna innan du klickar på “Nästa”:

step5_admin_piwik

Steg 6.
I detta steget lägger du till den sida som du önskar att samla in statistik för. Du kan i efterhand lägga till ytterligare sidor i adminpanelen. Du fyller i ett namn för din sida, adressen till din sida, tidszon. I det sista valet får du välja den typ av rörelse som stämmer in på din hemsida eller butik och klickar på “Nästa”.

step6_addsite_piwik

Steg 7.

Snart är du färdig, men för att kunna analysera dina besök så måste du lägga till en så kallad spårningskod på den sida som du valde i tidigare steget. I beskrivningen kommer du att få en lång kodsnutt som du behöver kopiera och klistra in mellan <body> och </body> i koden för din sida. Du kan redigera befintliga filer med hjälp av en textredigerare, Notepad++ är ett mycket bra och gratis program som du kan använda dig utav.

Notera: Om du använder WordPress så kan du istället använda ett tillägg för att endast behöva klistra in din kod direkt via tillägget, du finner tillägget här.

Börja med att med hjälp av ditt FTP-program ta hem den sida som du önskar spåra besök från. I de flesta fall brukar det vara index.html eller index.php då detta är den sida som visar förstasidan av din hemsida. Välj sedan att redigera filen med din valda textredigerare och klistra sedan in spårkoden mellan body-taggarna. Du ser koden i nedan och allt som är inuti det gråa fältet skall kopieras och klistras in i din fil:

step7_track_piwik

Spara sedan din fil och ladda åter upp filen på din FTP för att ersätta den befintliga filen med din redigerade fil och klicka sedan på “Nästa” på installationssidan.

Steg 8.
Klart! Nu är allt förberett för att börja samla in statistik om besök till din sida. När du har läst igenom allt på sidan så klickar du på “Fortsätt till Piwik” för att kunna logga in till din sida. För att logga in anger du ditt användarnamn och lösenord som du angav i installationen.

login_piwik

Om du önskar att ha snabb tillgång till din statistik direkt via din telefon eller surfplatta så kan du installera appar för båda iOS och Android på följande länkar:

appstore googleplay