Minimalistisk design i Sitebuilder (v7)

Vänligen observera att denna guide gäller Sitebuilders som installerats före 2016-10-06. Har du installerat din Sitebuilder efter dess eller inte genomfört installationen än så finner du de aktuella guiderna för den nya Sitebuildern här

Inledning

Färdiga mallar i all ära, men om man vill ha en mer spartansk, minimalistisk design? Bara vit bakgrund och svart text? Det går att ordna, och i denna guide visar vi hur!

Guide

1. Mall. Startpunkt är i stort en godtycklig mall. Förutsättningarna varierar dock. Vi rekommenderar mallen Language Course eller YelAudio. I denna guide utgår vi från YelAudio. Du kan byta till denna genom menyval Mall.

Standardutförandet är en ljudinspirerad design. Vi ska nu göra oss av med detta helt och hållet. Målet är vit bakgrund, svart text och en annan länkfärg.

2. Sida. Det går bra att utgå från startsidan som du nu har framför dig. I detta exempel kommer vi dock att utgå från standard-designen för en sida. Lägg alltså till ny sida – välj typ Standard.

3. Klicka på sidan i listan. Sätt den som startsida. Spara. Efter det kan du gå in på den tidigare startsidan och radera den.

4. Specialfunktioner. Vi behöver ta bort de specialfunktioner som temat erbjuder. Ett exempel är logotypen. Klicka på den, välj att gömma den och spara. Gör detta för samtliga klickbara objekt du ser på sidan. Observera att vissa är textobjekt; se nästa steg för beskrivning.

5. Vissa specialfunktioner är textblock. Även på dessa har du en göm-knapp. Gör detta för samtliga textrader temat erbjuder.

6. Din sida ska nu vara rensad från text och bilder. Kvar är en röd, streckad ram (den syns inte vid publicering utan markerar enbart ett område där du senare kan placera exempelvis text). Kvar är också avvikande bakgrundsfärger.

7. Färger. Dags att justera färger! Detta du under menyval Mall.

8. Du kan nu, om du vill, välja en av de fem förbestämda paletterna att utgå från. Hur som helst, via kugghjulet redigerar du färgerna i paletten.

9. Kikar vi på de som ser ut att vara vita ser vi att de är helvita, vad man i branschen indikerar med färgkod #ffffff. Vi ersätter därför bland annat den blå nyansen med helvitt genom att skriva in värdet. (Det går förstås annars bra att välja färg genom att klicka i den stora, kvadratiska gradientrutan, och genom regnbågen till höger kan du ändra huvudnyans.)

10. Vi har nu satt ett par färger till vitt. Vi passar på att ändra länkfärg för sidan, i detta fall till en orange nyans.

11. Teckensnitt. Välj nu Mall och där Teckensnitt. Det vi är intresserade av är i första hand Navigering. Detta avser länkar som du eventuellt kommer att skapa på sidan.

12. Vi ändrar här på färg samt teckensnittet självt. Dessutom vill vi sätta samma teckensnitt för vanlig text och rubriker – förutom Navigering går vi alltså igenom hela listan med teckensnitt och sätter dem alla till Courier New.

13. Klart! Nu är det bara att via Lägg till innehåll dra in textblock och vad man nu önskar till sidan.