MediaWiki

MediaWiki är ett verktyg för att driva en webb-baserad kunskapsdatabas, och är det i särklass mest populära för detta ändamål. Det kan snabbt och smidigt installeras på din domän genom Loopia Kundzon.

Installera MediaWiki

På startsidan i kundzonen, klicka Starta en hemsida, blogg eller webbutik. Välj MediaWiki på nästa sida. Du möts av ett formulär.

Följande gäller:

• Hemsidans namn. Detta en rubrik för sidan. Du kan ändra den när som helst senare.
  • Användarnamn och Lösenord. Välj ett namn och ett lösenord som du trivs med; detta är uppgifterna du kommer att logga in i MediaWiki med för att administrera din sida.
  • E-postadress. Ange en befintlig e-postadress som du kan ta emot mail på. Meddelanden som MediaWiki behöver skicka till dig går till denna adress.
  • Installationsplats. Välj om du vill installera på en befintlig domän eller subdomän, om du vill installera på en ny subdomän eller om du vill ha din wiki i en undermapp på en befintlig domän. En varning kan visas om radering av filer för platsen du valde. Vet du med dig att inget du önskar ha kvar ligger där, är det riskfritt att installera. Annars, säkerställ filerna via FTP först.
  • Avancerat. Här kan du välja att installera i befintlig eller ny databas.

Klicka slutligen på Installera och vänta en kort stund medan MediaWiki installeras. Notera att det därefter i vissa fall kan dröja från några minuter upp till ett par timmar innan du kan besöka sidan och logga in och börja arbeta med den.

Logga in i adminpanelen

Eftersom idén med en wiki är att besökaren ska kunna lägga till och redigera texter själv så loggar du inte in i något admininstrationsgränssnitt för att börja lägga in information. Högst upp till höger kan du dock logga in med det användarkonto du nyss skapade. Det går också att redigera utan att logga in överhuvudtaget, då lagras ditt ip-nummer som identifierare av ändringen.

För att redigera huvudsidan klickar du helt enkelt på redigera denna sida i brödtexten på huvudsidan.

I textrutan som nu visas upp fyller du i den text du vill ha på huvudsidan. MediaWiki innehåller inget WYSIWYG-gränssnitt (what you see is what you get), utan istället använder du dig av ett enkelt märkspråk för att formatera texten. Du får däremot hjälp av några knappar högst upp ovanför textrutan. För att göra fetstil kan du markera det ord du vill feta och klicka på knappen “B” i knapplisten. Då omringas ordet av de märkningstaggar som som anger fetstil, tre enkla citationstecken (”’).

Några användbara taggar är dessa (se även exempel i bilden nedan):

• ”kursiv text”
  • ”’fet text”’
  • == Sektion/rubrik ==
  • === Undersektion/underrubrik ===
  • ==== Under-undersektion/under-underrubrik ====
  • [http://www.externlank.se extern länk] (orden “extern länk” länkas till den adress du angivit innan)
  • [[länk till annan artikel på wikin]] (orden innanför hakparanteserna leder till en artikel med motsvarande rubrik på din wiki)

Fler taggar kan du hitta på Wikipedias “Cheat sheet”

När du skrivit klart din artikel trycker du Spara, och du får se resultatet direkt.

För att skapa en ny artikel söker du på den rubrik du vill skapa, på så sätt får du dessutom reda på om artikeln redan finns och kan istället redigera den befintliga.

Om artikeln inte hittas så klickar du på Skapa denna sida, och finns den redan så klickar du på fliken Redigera ovanför artikeln. Sedan fungerar redigeringen på samma sätt som den vi gjorde på huvudsidan.

För att göra wikin lite mer personlig så tar vi nu och byter loggan uppe i vänstra hörnet. Det enklaste sättet att göra detta på är att lägga in din logga i en png-bild som är 135×135 pixlar döpa den till “wiki.png”. Sedan kopplar du upp dig med ftp till ditt webbhotellskonto och ersätter motsvarande fil i mappen “public_html/skins/common/images” i din wiki.

Har du CSS-kunskaper så kan du påverka utseendet in i minsta detalj, men det finns också massor av färdiga mallar att ladda ner från Internet och installera.

Registrera användare

För att tillåta andra att registrera användare i din Mediawiki behöver du ändra en rad i filen localsettings.php , där ändrar du raden:

$wgGroupPermissions[‘*’][‘createaccount’] = false;

Till: $wgGroupPermissions[‘*’][‘createaccount’] = true;

Denna redigering utför du via FTP.