K-9 Mail (Android)

I denna guide kommer vi visa hur man lägger till sin e-postadress i K-9 Mail, vilket är en kostnadsfri e-postapp för Android-enheter.

Till att börja med så behöver man installera K-9 Mail i sin enhet. Det gör man genom att öppna ”Play Butik” (den app där du laddar ner nya appar från) och söka efter K-9 Mail. Man kan även läsa mer om appen här.

Snabbinställningar för vana användare

Om du god dator/telefonvana följer här snabbinställningarna (observera att servern för utgående e-post kräver autentisering – samma uppgifter som för inkommande e-post):

• Server för inkommande e-post (IMAP): mailcluster.loopia.se (Port: 993, kryptering: SSL/TLS)
  • Server för utgående e-post: mailcluster.loopia.se (Port: 465, kryptering: SSL/TLS)

Djupgående guide om konfigureringen

Första gången du öppnar K-9 så kommer den informera om vilka funktioner som appen har. Välj ”Nästa”.

På nästa sida anger man sin e-postadress och dess lösenord enligt nedan för att sedan välja ”Konfigurera manuellt”.

Screenshot_2016-08-02-14-11-41

Du kommer nu få välja mellan IMAP och POP. Skillnaden mellan dessa två anslutningstyper kan du läsa mer om här. Vi rekommenderar IMAP vilket denna guide kommer instruera om.

Screenshot_2016-08-02-14-11-57

Nu kommer inställningarna för inkommande e-post. Här ska följande uppgifter ändras:

IMAP-server: mailcluster.loopia.se
Säkerhetstyp: SSL/TLS
Port: 993
Användarnamn: Din e-postadress (t.ex. info@exempel.se)
Autentiseringstyp: Normalt lösenord
Lösenord: Lösenordet för din e-postadress

Övriga inställningar behöver inte ändras. Tryck på ”Nästa” efter att du gjort ovanstående och det ser ut som skärmavbilden nedan.

Screenshot_2016-08-16-13-20-29

Bland inställningarna för utgående server ska följande uppgifter ändras:
SMTP-server: mailcluster.loopia.se
Säkerhetstyp: SSL/TLS
Port: 465
Användarnamn: Din e-postadress (t.ex. info@exempel.se)
Autentiseringstyp: Normalt lösenord
Lösenord: Lösenordet för din e-postadress

Observera att användarnamn och lösenord är obligatoriska om du ska kunna skicka e-post via ditt Loopiakonto.

Övriga inställningar behöver inte ändras. Tryck på ”Nästa” efter att du gjort ovanstående och det ser ut som skärmavbilden nedan.

Screenshot_2016-08-16-13-24-39

Inställningarna som nu dyker upp handlar mer om hur du som användare vill att det ska fungera. Den inställning man oftast vill ändra är ”Frekvens för kontroll av mappar” vilket bestämmer hur ofta appen ska leta efter ny e-post utan att du själv behöver gå in i appen och uppdatera inkorgen.

Tryck sedan på ”Nästa” för att komma till sista steget.

Screenshot_2016-08-02-14-13-39 (1)

Nu är vi nästan i mål! På den sista sidan anger du bara det som du vill att din e-postadress ska heta internt i listan över de konton som finns tillagda i ditt telefon/surfplatta, samt det namn som du vill ska synas tillsammans med din e-postadress när du skickar e-post. Sedan är det bara att trycka på ”färdig”!

Screenshot_2016-08-02-15-55-03