FAQ: Flytt av VPS till ny plattform

• Vad förändras i och med migreringen av VPS-lösning?
    • Underliggande teknologi för VPS byts ut. Vår gamla lösning använder shared kernels. Nu byter vi till en en plattform baserad på OpenStack, vilket ger en rad fördelar:
      • Fullständig virtualisering. Nu kommer du kunna köra en docker och därmed skapa egna containers.
      • OpenStack med KVM-virtualisering.
      • Kör applikationer som är beroende av Linux kernel (t.ex IPsec, OpenVPN, etc.)
      • Den nya plattformen kommer framöver att erbjuda fler funktioner såsom snapshots och anpassade säkerhetskopior, vilka kommer anordnas efter att migreringen är genomförd.
      • IPv6 används som standard på alla nya VPS-instanser.

• Medför flytten någon förändring prestanda?
    • Du kommer att till samma pris som tidigare nu tilldelas mer resurser.
      Din VPS kommer under de närmsta veckorna efter flytten att utökas till följande:
      2GB RAM
      2x vCPU
      20GB HDD

• Kommer min VPS ligga nere under migreringen?
    • Din VPS kommer ligga nere i max 30 minuter, då själva migreringen till den nya plattformen sker.

• Påverkas IP-adressen till min VPS i och med migreringen?
    • Nej. Serverns IP-adress är samma innan som efter migrering.

• Påverkas mitt nuvarande lösenord i och med migreringen?
    • Nej. Ditt lösenord förblir samma innan som efter migreringen. Du kommer däremot inte att kunna ändra lösenord för din VPS-root efter att migreringen genomförts.
      Om du inte kommer ihåg ditt root-lösenord bör du ändra det till ett starkt lösenord innan den automatiska migreringen sker.  Vi rekommenderar dock att du, istället för att använda root-lösenord, sätter upp tillgång med SSH till din VPS och raderar de authorized keys som skapades vid installation (inklusive nycklar som Loopia-system använder för att hantera din VPS). Detta innebär säkrare hantering av din VPS.
    • Root-lösenord kan framledes inte ändras via Loopia Kundzon. Det kan bara återställas, vilket resulterar i ett nytt autogenererat lösenord. Istället för att använda root-lösenord rekommenderar vi starkt att du sätter upp tillgång med SSH till din VPS och raderar de authorized keys som skapades vid installation (inklusive nycklar som Loopia-system använder för att hantera din VPS). Detta innebär säkrare hantering av din VPS.

• När börjar VPS-migreringen?
    • Tidpunkten för migrering är olika för olika VPS-instanser. Vi skickar ett e-postmeddelande till kontots administrativa kontakt några dagar innan just din VPS migreras, följt av ett mail precis efter att migreringen har genomförts.

• Kommer jag kunna logga in på min VPS via Loopia kundzon efter migreringen?
    • Ja. Du kommer däremot inte att kunna ändra lösenord för din VPS-root efter att migreringen genomförts. Om du inte kommer ihåg ditt root-lösenord bör du ändra det till ett starkt lösenord innan den automatiska migreringen sker.