Betatest av webbplattform

Just nu utvecklar vi en ny webbplattform som snart kommer finnas tillgänglig på Loopia. Plattformen liknar vår populära UNIX-plattform och riktar sig till dig med en lite större site, eller till dig med krav på ännu snabbare laddtider än vad UNIX-plattformen kan erbjuda. De som hittills har testat plattformen har upplevt en markant förbättring i laddtider på plattformen.

Vill du prova plattformen? Kontakta oss!

Bra att känna till:

• Plattformen kommer att bli ett tillägg till ordinarie tjänster. Betan är dock kostnadsfri.
  • Mail-funktionen på plattformen är avstängd. För att kunna skicka e-post från webbsidan behöver du använda denna guide: https://support.loopia.se/wiki/skicka-mail-via-webbserver/.
  • Perl och Python fungerar inte på plattformen.
  • För närvarande finns endast PHP 7.3 tillgängligt på plattformen.
  • .htaccess-filer fungerar inte på plattformen, se nedan för hur du konfigurerar din sida.
  • Funktionalitet kan komma att ändra sig under betaperioden. Håll utkik i denna artikel efter uppdateringar.
  • Du kan när som helst byta tillbaka till den vanliga UNIX-plattformen i kundzonen.

Nya funktioner

Sidcache

Sidcachen cachar PHP-sidor som om de varit statiska sidor. Har du sidor på din hemsida som ser likadana ut varje gång besökare går in på dem är det onödigt att servern bygger om sidan vid varje besök. Istället kan denna cache skicka en färdigbyggd sida från tidigare besök, vilket gör svarstiden på sidan extremt snabb. Detta ersätter det mesta av funktionaliteten i vanliga cachelösningar, till exempel W3TC eller “WP Super Cache” för WordPress.

Då vissa sidor inte bör cachas (till exempel administratörssidor eller varukorgar i webbutiker) är det viktigt att gå igenom sidan efter en installation och kontrollera att fel sidor inte cachas. Enklast är att gå in på sidor och utföra saker som ej ska cachas och sedan kolla i response-headers att “X-cache” är “BYPASS”.

För WordPress kan vi rekommendera tillägget “Nginx Helper” (https://sv.wordpress.org/plugins/nginx-helper/) vilken automatiskt rensar cachen när man uppdaterar sidor/poster.

Annat som är bra att känna till angående denna cache:

• Cachen lystrar till “Cache-Control: no-cache” och “Cache-Control: no-store”.
  • Ctrl+F5 i webbläsaren laddar om och rensar cachen för den aktuella sidan.
  • Sidor som är lösenordsskyddade genom kundzonen kommer inte cachas.
  • Knappen i “Nginx Helper” för att rensa ALL cache kräver att denna rad finns i wp-config.php-filen:
define('RT_WP_NGINX_HELPER_CACHE_PATH', $_SERVER['LOOPIA_FASTCGICACHE_DIR']);

Denna cache är avaktiverad som standard. Aktiverar man den (i nuläget bara genom supporten) behöver generellt inget göras med sidan. Dock rekommenderar vi att sidan kontrolleras för att inte cacha sådant som inte ska cachas.

Kodcache

Kodcachen (OPcache) cachar sidans PHP-kod vilket gör de flesta sidladdningar betydligt snabbare. Kodcachen är för närvarande aktiverat som standard och ska fungera utan några ändringar på sidan.

Redis

På denna plattform har du tillgång till Redis. Redis är främst till avancerade användare och används exempelvis som objekt-cache i WordPress, Joomla eller andra CMS. Du ansluter till Redis med en socket vars adress du hittar i server-variabeln $_SERVER[‘LOOPIA_REDIS_SOCK’].

I WordPress kan vi rekommendera tillägget https://sv.wordpress.org/plugins/redis-cache/ samt följande rader i wp-config.php-filen:

define('WP_REDIS_CLIENT', 'pecl');
define('WP_REDIS_SCHEME', 'unix');
define('WP_REDIS_PATH', $_SERVER['LOOPIA_REDIS_SOCK']);

Inställningar

Då .htaccess inte fungerar på plattformen behöver inställningar som gjorts där tidigare göras på annat sätt. Planen är att vi i kundzonen ska tillhandahålla inställningsmöjligheter som passar de flesta sidorna. Självklart kommer det finnas specialfall som kräver inställningar som vi inte kommer kunna erbjuda på det sättet, men för dessa fall finns vår gamla plattform precis som tidigare.

Nedan listas de inställningar som kan göras idag på plattformen. Saknar du något är du välkommen att kontakta oss.

Inställningar du kan göra själv i kundzonen

• Lösenordsskydda kataloger på sidan
  • Egna felsidor

Inställningar som vi kan göra åt dig

• Grundinställningar baserat på typ av sida (WordPress, WordPress Multisite, Joomla). Denna ändring är oftast(1) inte nödvändig för att sidan ska fungera men kan hjälpa till att öka sidans säkerhet och prestanda.
  • Sidcache – aktivera eller inaktivera (standard).
  • Kodcache – aktivera (standard) eller inaktivera.
  • auto_prepend_file i PHP. Ange sökväg.
  • CORS. Ange katalog och origin.
  • Rewrites. Ange regex (matchar delen efter hostnamnet), en ersättningssträng samt typ (intern redirect, 301 eller 302).

Kontakt

Om det är något som inte fungerar som det ska på plattformen, eller om du har några förbättringsförslag, skriv till oss på beta@loopia.se. Samma adress använder du om du vill göra några konfigurationsändringar på sidan av de som listas ovan.

Noteringar

1. Förutom för WordPress Multisite i en underkatalog, som kräver att denna inställning är gjord.