1. Home
  2. Wordpress
  3. Flytta från wordpress.com

Flytta från wordpress.com

WordPress.com använder ett system som heter WordPressMU för sina bloggar, det går att exportera detta till en egen installation på följande sätt:

Börja med att ni loggar in på er gamla blogg.

Logga in på er gamla blogg

I ”Dashboard” så klickar ni på alternativet ”Verktyg” och därefter klickar ni på valet ”Exportera” och får där val för vad som ska exporteras från er gamla blogg.

Där kan ni välja om det ska vara en ensam författare på bloggen som ska exporteras alternativt om ni vill ta alla författares poster. I exemplet nedan har vi valt att alla poster från alla författare ska exporteras, detta för att inte tappa någon post i vår blogg. När valet är inställt klickar man på ”Ladda ner exportfil” och bloggen skapar då en så kallad XML-fil som innehåller all information från bloggen och den börjar laddas ner.

2015-07-16 09-37-02

Spara den filen på ett ställe där ni sedan kan hitta den. I exemplet väljer vi skrivbordet då vi skapade guiden på en Windows-dator. För en Mac är standardmappen ”Hämtade filer”.

Då har vi bloggens innehåll och det är dags att skapa vår nya WordPress-blogg på i vårt webbhotellskonto.

Skapa en ny blogg

Installera ny WordPress genom kundzonen enligt vår generella WordPress-guide, men med avvikelsen att installera på en ny så kallad subdomän. Dvs ej på er egentliga adress (normalt www), utan på en annan, ny subdomän. Orsaken är att du då kan kontrollera att allt hämtas över korrekt, och först därefter flytta bloggen till rätt adress. Så, vi väljer här att installerar vår blogg på subdomänen blogg.

När installationen är slutförd visas en länk till bloggen.

Importera er gamla blogg

Gå till bloggen och logga in med de uppgifter som ni angav vid installationen nyss.

När ni har loggat in i er nya WordPress installations ”Dashboard” så klickar ni på länken ”Verktyg” och när denna vecklar ut sig väljer ni valet ”Importera” och klickar på valet ”WordPress”

2015-07-15 16-37-01

Där klickar ni ”Bläddra” och letar er fram till den XML-fil som ni exporterade från den gamla bloggen och klickar därefter på ”Öppna”. Klicka sedan på ”Ladda upp fil och importera” och ni kommer att få en ny dialog angående författare på bloggen.

2015-07-15 16-59-28

Där väljer ni om Admin eller den användaren som ni skapade ska ha skrivit posterna, eller om det ska skapas en ny användare för detta eller om den användaren som ni hade på den gamla bloggen ska läggas till.

2015-07-16 09-35-10
Klicka sedan i att ”Ladda ner och importera bilagor” så kommer även den media som ni hade på den gamla bloggen att hämtas och läggas in i korrekt post. När detta är inställt klickar ni på ”Skicka” och importen startar. När detta är klart får man ett meddelande på sidan.

Gå nu ut på bloggen och kontrollera att ni har fått era poster och media korrekt.